VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.03.03. „Independence“ liks Lietuvoje ir po 2024 metų

 „Terminalas nuo pat veiklos pradžios pateisino savo vardą ir siektą tikslą – šiandien esame užsitikrinę nepriklausomybę nuo rusiškų dujų adatos, sėkmingai diversifikavę tiekimo rinkas ir galime apsirūpinti gamtinėmis dujomis iš viso pasaulio. Dabartinių geopolitinių įtampų kontekste energetinis saugumas ir nepriklausomybė įgauna dar didesnės reikšmės, tad sprendimas įsigyti laivą-saugyklą yra svarbus ir reikalingas sprendimas, užtikrinsiantis strateginių energetikos siekių įgyvendinimą”, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

SGD terminalo laivas-saugykla „Independence“ nuo 2014 metų nuomojamas iš Norvegijos kompanijos „Höegh LNG“, kuri 2012 m. laimėjo tarptautinį laivo-saugyklos tiekimo viešąjį pirkimo konkursą.

Kaip numatyta Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo įstatyme, SGD terminalo operatorius pasirenka ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą laivo-saugyklos įsigijimui ir iki 2024 m. gruodžio 31 d. nuosavybės teise įsigyja laivą-saugyklą su išdujinimo įranga bei tampa jo valdytoju. Terminalo veikla užtikrinama iki 2044 m. gruodžio 31 d.

SGD ilgalaikio tiekimo užtikrinimo projektas, kurio svarbiausia dalis – SGD laivo-saugyklos įsigijimas, –padeda stiprinti valstybės energetinį saugumą ir savarankiškumą, užtikrinant galimybę alternatyviais būdais patenkinti šalies dujų poreikį, garantuoti patikimą elektros energijos gamybą.

2021 m. per Klaipėdos SGD terminalą importuota 62 proc. viso į rinkas patiekto dujų kiekio, skirto Lietuvos, Baltijos šalių ir Suomijos vartotojams. Daugiausiai gamtinių dujų per infrastruktūrą Klaipėdoje praėjusiais metais buvo importuota iš JAV.

 

Atgal