VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.03.10. M. Skuodis: rekonstruojamą Vilniaus TV bokštą svarbu ne tik pritaikyti visuomenės poreikiams, bet ir sustiprinti jo sistemų saugumą

Pernai pradėjus aukščiausio šalies pastato – Vilniaus televizijos bokšto – rekonstrukciją,  didžioji dalis darbų vykdyti viršutinėje bokšto „taurėje“ – jie buvo atliekami dideliame aukštyje ir pareikalavo didelio pasirengimo bei laiko sąnaudų. 2021 m. į bokšto rekonstrukciją investuota 2,1 mln. Eur, šiemet numatoma skirti 2,5 mln. Eur. Taip pat didelis dėmesys geopolitinių aplinkybių kontekste šiemet skiriamas TV bokšto ir visos transliacinės sistemos saugumui užtikrinti.

„Rekonstruojamą TV bokštą svarbu maksimaliai pritaikyti visuomenės poreikiams. Kartu rekonstrukciją svarbu išnaudoti radijo ir televizijos transliacinių sistemų patikimumui sustiprinti bei atsparumui įvairioms galimoms grėsmėms padidinti“, – prieš Kovo 11-ąją bokšte apsilankęs ir rekonstrukcijos eigą apžiūrėjęs sakė susisiekimo ministras Marius Skuodis.

Apsilankymo bokšte metu ministras didelį dėmesį skyrė radijo ir televizijos transliacinėms sistemoms, kurių šerdis yra Vilniaus TV bokštas, jų funkcionavimui esant ekstremaliomis aplinkybėmis.

Susisiekimo ministerija Vyriausybei taip pat teiks siūlymą pripažinti TV bokšto rekonstrukcijos projektą valstybei svarbiu projektu. Bokštas yra svarbiausias valstybės valdomas telekomunikacinis mazgas, kuris užtikrina plačią geografinę aprėptį radijo ir televizijos paslaugų prieinamumui, o kartu informacijos pasiekiamumą visuomenei. Gavus šį statusą, šis kultūros paveldo objektas būtų išsaugotas ir efektyviau išnaudotas, įveiklintas.

Per 2021 m. į TV bokšto rekonstrukciją investuota 2,1 mln. Eur. Dauguma statybos–rekonstravimo darbų buvo sukoncentruota viršutinėje TV bokšto dalyje – bokšto taurėje, dviejuose aukštuose (168 m ir 173 m aukštyje). Buvo pakeista šių dviejų aukštų fasadinė dalis: vietoje buvusių išorinių sienų ir konstrukcijų įrengti vitrininiai langai.

Vykdant darbus nauja danga buvo perdengtas restorano „Paukščių takas“ stogas, įrengta lauko terasa. Jau įrengtos ir konstrukcijos būsimoms atrakcijoms dideliame aukštyje – pasivaikščiojimui su apraišais stogo pakraščiu. Šiemet viršutinėje bokšto dalyje, esančioje virš „Paukščių tako“, numatoma įrengti antrąją kavinę–barą su apžvalgos erdvėmis ir verslo konferencijų centrą.

„Siekiame, kad rekonstrukcijos darbai būtų vykdomi nestabdant Vilniaus TV bokšto veiklos, lankytojų aptarnavimo. Tai kelia tam tikrus logistikos, srautų valdymo iššūkius. Džiaugiuosi, kad ir statybų rangovai, ir lankytojai tai geranoriškai supranta ir priima“, – komentuodamas darbų eigą teigia „Telecentro“ vadovas Remigijus Šeris.

Planuojama, kad 2024 m. užbaigus visus rekonstrukcijos darbus, apie 3700 kv. m. naujų erdvių bus atverta arba pertvarkyta naujam panaudojimui. Taip pat numatoma atnaujinti erdves aplink bokštą: bus įrengta požeminė automobilių stovėjimo aikštelė, lauko kavinė, rekonstruotas tunelis į bokšto galeriją ir kiti bokšto aplinkos objektai. Po rekonstrukcijos Vilniaus TV bokštas bus pritaikytas specialiųjų poreikių turintiems žmonėms, įrengti priešgaisriniai liftai, atnaujinta priešgaisrinė sistema, pakeisti vidaus infrastruktūros inžineriniai tinklai, atnaujinta energetinė infrastruktūra ir transliavimo technologijos bei įranga. Taip pat bus atnaujintas ir Sausio 13-osios atminimo muziejus.

Vilniaus televizijos bokštas yra aukščiausias Lietuvos pastatas ir inžineriniu požiūriu unikalus statinys, įtrauktas į Kultūros paveldo registrą. Jis yra vienas lankomiausių turistinių objektų Vilniuje. 326 m aukščio Vilniaus TV bokštą kasmet aplanko vidutiniškai per 120 tūkst. lankytojų. Tikimasi, kad po rekonstrukcijos lankytojų skaičius sieks 200 tūkst. per metus. Prieš kiek daugiau nei keturis dešimtmečius pastatytas Vilniaus TV bokštas iki šiol nebuvo kapitaliai remontuotas.

Atgal