VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

3 mitai apie įmonių teisininkus. Kas trukdo verslui augti?

Inovatyvūs teisininkai šiandien yra nekvestionuojama veržlaus verslo dalis. Įmonių teisės ekspertai padės sukurti tvirtą bendrovės teisinį pamatą, apimantį visas sritis – intelektinę nuosavybę, duomenų apsaugą, skaitmeninę ekonomiką, konkurencijos, finansų ir mokesčių teisę bei kitus niuansus. Jie padeda įvertinti galimybes ir įžvelgti grėsmes.

Natūraliai kyla klausimas – kodėl kai kurios, atrodytų, itin modernios ir atsakingos įmonės vis dar neturi šių specialistų savo komandoje arba jų turi nepakankamai. Patyrę teisininkai pastebi, kad vis dar gajūs tam tikri mitai, kurie neleidžia verslui žengti pirmyn drąsiau ir augti tiek vietos, tiek globaliose rinkose. Apžvelkime 3 klaidingus, bet vis dar girdimus stereotipus.

 

1 mitas: įmonių teisės ekspertai reikalingi tik kritinėse situacijose

 

Pirmasis mitas – įmonių teisės ekspertai reikalingi tik kritinėse situacijose. Taip manantys įsivaizduoja griežtus teisininkus, kurie kasdien dalyvauja sudėtingose derybose, narplioja korupcijos bylas ir atstovauja partneriams ginčų metu teismuose. Natūralu, tai tikrai yra teisės profesionalų kasdienybės dalis. Vis dėlto, gyvenime yra šiek tiek kitaip, nei rodoma Holivudo filmuose. Realybėje advokatų kontoros kasdien sprendžia nebūtinai kritinius, bet įmonių augimui svarbius klausimus:

 

  • atlieka teisinius auditus ir padeda tvarkyti dokumentaciją;
  • vertina ir sudaro mokestines bei finansų strategijas;
  • užtikrina BDAR atitiktį (kompanijos ir vartotojų duomenų apsaugą);
  • padeda ieškoti investuotojų ir pritaikyti įmonės struktūrą;
  • ir kt.

 

Derybos, ginčai, pažeidimai – visa tai yra įmonių teisės dalis. Tačiau lygiai taip pat svarbu yra plėtros galimybių paieškos, verslo pozicijos ir konkurencingumo rinkoje gerinimas, įmonės procesų optimizavimas ir pritaikymas pagal Lietuvos bei ES įstatyminę bazę.

 

2 mitas: įmonių teisės komanda reikalinga tik didelėms įmonėms

 

Kitas gajus, tačiau nepagrįstas mitas yra susijęs su teisininkų poreikiu ir įmonės dydžiu. Kai kas vis dar mano, kad advokatų kontoros paslaugų reikia tik tada, jei įmonė vysto itin didelius projektus ar veikia globaliu mastu. Iš tikrųjų, teisininkų įžvalgos reikalingos įvairių tipų bei dydžių įmonėms. Ypač šiandien, kai verslas persikėlė į virtualią erdvę ir tapo skaitmeninės ekonomikos dalimi.

 

Ko gero, galima sakyti, kad šiuolaikinio verslo kertinis principas yra augti ar bent jau tobulėti, plėstis. Kartais mažoms įmonėms sunku peržengti užsibrėžtas ribas, įžvelgti galimybes. Tam reikia ir specifinių žinių, idėjų, patirties. Būtent tuomet įmonių teisės ekspertai gali padėti keisti struktūrą, įvesti naujus procesus, ieškoti investicijų, pritaikyti esamą įmonės modelį globaliai plėtrai. Kitaip tariant, neretai mažam ar vidutiniam verslui teisininkai padeda tikslingai augti.

 

3 mitas: įmonių teisininkai konsultuoja tik teisiniais klausimais

 

Kartais advokatų kontoros veikla matoma gerokai per siaurai. Klaidinga manyti, kad novatoriški teisininkai sprendžia tik teisinius klausimus ir padeda susitvarkyti dokumentus. Šiandien modernios advokatų kontoros veikia plačiai ir kūrybiškai. Jie yra verslo partneriai, kurie padeda:

 

  • įsilieti į naudingas verslo bendruomenes;
  • rinkti naudingus kontaktus ir įžvelgti plėtros galimybes;
  • dairytis investicijų ir šias pritraukti;
  • tobulinti bendrą įmonės struktūrą ir procesus;
  • įvertinti kitų ekspertų prognozes specifinėje rinkoje;
  • kt.

 

Ambicingi teisininkai neretai aktyvūs tiek verslo, tiek akademinėse bendruomenėse. Jie dalinasi žiniomis, seka visas naujienas ir patys dalyvauja įstatymų leidybos procesuose. Galima sakyti, kad jie yra savotiškas atstovaujamų verslų balsas kuriant palankią ir efektyvią aplinką rinkoje.

 

Pasidomėję detaliau, netruksite įsitikinti – įmonių teisininkai atveria daug galimybių augti. O tiems, kurie linkę pataupyti, verta suprasti, kad klaidos versle, nepriklausomai nuo jo dydžio, gali kainuoti kur kas brangiau nei tikslinga investicija į profesionalius patarėjus. Beje, jei šiandien jums aktuali advokatų kontora Vilniuje, užsukite čia: https://motieka.com/lt/apie-mus/

Atgal