VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.05.01. Reitingų agentūra „Moody’s“ patvirtino Lietuvos turėtą kredito reitingą

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody’s Investment Service“ patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A2 ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą. 

„Šalies ekonomika sėkmingai įveikė pandemijos egzaminą – duomenys rodo, kad nesuklupo ir prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą. Nepaisant beprecedenčio energetinių išteklių kainų kilimo ir kitų iššūkių, ekonominių vertinimų rodiklis išlieka faktiškai stabilus, o šalies ekonomika demonstruoja atsparumą iššūkiams“, – teigia finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Tokį „Moody’s“ agentūros ekspertų sprendimą nulėmė trys pagrindiniai veiksniai: nors išaugo geopolitinė įtampa, visgi narystė NATO užtikrina saugumo garantijas, taip pat pastebėtas ryškus progresas stiprinant Lietuvos energetinį saugumą bei matomi teigiami lūkesčiai dėl Lietuvos ekonominio ir fiskalinio atsparumo Rusijos invazijos į Ukrainą šalutiniam poveikiui.

„Moody’s“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinę 2021 m. vasarį, kai 2015 m. suteiktas A3 (teigiama perspektyva) ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas į A2 (stabili perspektyva).  

Reitingų agentūros „Moody’s“ pranešimą galite rasti čia.

Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ Lietuvai yra suteikusi ilgalaikio skolinimosi reitingą „A“ (stabili perspektyva), „S&P Global Ratings“ – „A+“ (stabili perspektyva), „DBRS Morningstar“ – „A“ (teigiama perspektyva).

Papildoma informacija:
Kredito reitingas – rodiklis, suteikiantis investuotojams (kreditoriams) koncentruotą informaciją apie skolininko gebėjimo vykdyti savo finansinius įsipareigojimus lygį. Aukštas kredito reitingas rodo mažesnę riziką, kad skolininkas (emitentas) nevykdys įsipareigojimų, ir atitinkamai mažesnę skolinimosi kainą.

„S&P Global Ratings“ bendrovė priklauso įtakingų kredito reitingo agentūrų grupei, tokių kaip „Fitch Ratings“ ir „Moody's Investors Service“. Kredito reitingams išreikšti jos vartoja tam tikrą klasifikaciją ir simbolius bei nustato kredito vertę besiskolinančioms valstybėms ir bendrovėms naudodama standartizuotus kredito reitingus.

Atgal