VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.09.09.Sakai – Vilnius, supranti – Lietuva. O kokie miesto vartai?

Pranciškus Jocius

 

Vilnius... Kiek meilės šiose 7 raidėse ir pačiame žodyje. Jis, pirmą kartą paminėtas, aprašytas ir apdainuotas rašytojų, poetų (ir ne tik lietuvių!).

Sakai – Vilnius, supranti – Lietuva, tari Lietuva – supranti Vilnius. 

Mintyse atgyja istorija alsuojančios siauros senamiesčio gatvelės, bažnyčios, istoriniai ir architektūriniai paminklai, Kalnų parkas, Trijų Kryžių monumentas, Gedimino pilis, Aušros Vartai, Vilniaus Katedra, ir aišku Geležinkelio gatvė, ankstesniu pavadinimu Aleksandryjska, Kolegowa, Aleksandrovskij prospekt, Vokzalnaja  (Vikipedija teigia, kad tokiu pavadinimu (Vokzalnaja) gatvė yra 110-tyje Lietuvos miestų ir gyvenviečių. 1,3 km ilgio gatvė atves jus prie pat Geležinkelio ir Autobusų stočių, t.y. vietos, kur atvykusiųjų akys pirmą kartą žvilgteri į greit 700-ąsias jo gimimo metines minėsiančią žiląją Lietuvos sostinę.

Jeigu iš Autobusų stoties, daug metų žadančios atsinaujinti, pasuksit Geležinkelio stoties link, pamatysite tai, ko nematę: kioskeliai, alaus bareliai, ir jūsų ausys pagaus įvairiakalbius balsus bei ne vieną nelietuvišką keiksmažodį (vis dar dominuoja trumpi trižodžiai ir penkiažodžiai rusiški: nenustebkit, Vilniuje gyvena daug įvairių tautybių piliečių: vieni dirbt atvykę, kiti prieglobstį čia radę), nenustebkit, kad greta ant pievelės neretai ir poilsiaujama tų, kurie pavargo galbūt nuo išgertų bokalų ar stikliukų kilnojimo. Juk reikia pagerbti Vilnių!

Ką papasakos sostinės svečiai, grįžę į savo gimtinę?

Policija?! Jos kaip ir nėra. Gal kai kraupiai reikia, būna!

Nenustebkit ir šiukšlių krūvomis. Visuose miestuose jų esti, bet kai svečią pasitinka šiukšlina sostinė, ką jis gali pasakyti parvykęs atgal į savo gimtinę?

Gãli papasakoti ir apie labai įtaigius skubrų žvilgsnį kairėn dešinėn mėtančius ir centų (dabar jau eurų) ar cigarečių prašančius žmogelius. Saugokitės jų: jeigu labai užjausit ir norėsit padėti: nerodykit piniginės, nes galit pamatyti ją paskutinį kartą.

Ir nekelkit ant grindinio gulinčių, akis badančių švirkštų: jie ne medicininiai!

Gražios šalia esančios Gėlių, Sodų, Šopeno gatvės, yra barų, barelių, restoranų, restoranėlių, senovinių pastatų, bet gal pavažiuokit į tikrąjį senamiestį Pilies, Didžiąją gatves – tikrasis grožis slypi ten.

Nepaisant aprašytų negerovių, Vilnius gražus, nes jis mūsų, Lietuvos, Vilnius.

Atgal