VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.09.20. Britanija ir pasaulis atsisveikino su karaliene Elžbieta II

Rugsėjo 19-ąją Jungtinės Karalystės karalienė Elžbieta II išlydėta į paskutinę kelionę.

Prieš karalienės laidotuvių ceremoniją pradėjo skambėti Vestminsterio abatijos tenorinis varpas. Kartą per minutę – iš viso 96 minutes, taip paminint velionės karalienės Elžbietos II gyvenimo metus. „Tenorinis varpas yra didžiausias iš 10 abatijos varpų ir tradiciškai skamba mirus karališkosios šeimos nariui“, – buvo rašoma vienuolyno „Twitter“ paskyroje.

Palei laidotuvių procesijos maršrutą Londone išsirikiavo gausios minios. Šimtai tūkstančių susirinkusiųjų laikė mobiliuosius telefonus, besiruošdami filmuoti ar fotografuoti dienos įvykius. O Jungtinėje Karalystėje paskelbta nedarbo diena.
Karalienės laidotuvėse dalyvavo karališkosios šeimos nariai, aukšto rango vietiniai politikai ir valstybių vadovai iš viso pasaulio, taip pat karalienės globotų labdaros organizacijų atstovai.

96-erių monarchės karstas buvo papuoštas brangenybėmis iš karališkosios šeimos Karūnos brangakmenių kolekcijos – imperijos karūna, skeptru ir rutuliu.

„Su dėkingumu prisimename jos nepalaužiamą atsidavimą aukštam pašaukimui tiek daug metų būnant karaliene ir Sandraugos vadove“, – pamaldų pradžioje sakė Vestminsterio abatijos dekanas Davidas Hoyle'as.
Karalienės Elžbietos II laidotuvių dienos pirmoji dalis vyko Vestminsterio abatijoje. Čia dalyvavo ne tik britų karališkosios šeimos nariai, bet ir įvairių pasaulio šalių lyderiai – iš viso apie du tūkstančius žmonių, tarp kurių ir Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana.
Ceremonija baigėsi dviejų minučių nacionaline tyla ir nacionaliniu himnu. Vėliau karstas su karalienės palaikais keliavo Londono gatvėmis, pasiekė ir Bakingamo rūmus. Čia, norėdamas atsisveikinti su valdove, prie pastato susirinko rūmų personalas. Iškilmingoje procesijoje į abatiją ir iš jos, taip pat procesijoje į Vindzoro pilį bei laidotuvėse pilies Šv. Jurgio koplyčioje dalyvavo apie 6 tūkst. kariškių.
Keturias dienas prieš tai aplankyti karalienės karstą galėjo ir visuomenė.
70 metų soste buvusi karalienė Elžbieta II mirė rugsėjo 8-ąją Škotijoje, Balmoralo pilyje. Jos mirčiai, taip pat ir laidotuvėms, pasiruošta jau prieš daugybę metų.

Atgal