VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2022.12.31. Ką reikėtų prisiminti pasitinkant Naujuosius?

Naujųjų metų išvakarės – tai vakaras, kurį pamini kone kiekvienas. Ir nesvarbu, švenčiate mieste su draugų kompanija ar jaukiai namuose su artimaisiais, – yra keletas dalykų, ko reikėtų nepamiršti šį vakarą. „Eurovaistinės“ vaistininkė Elvyra Ramaškienė dalinasi patarimais, ką svarbiausia turėti šalia savęs Naujųjų metų išvakarėse.

Apsauga švenčiant draugų būryje

Naujuosius metus ketinantiems pasitikti didelėje kompanijoje arba miesto šurmulyje gali nesinorėti dėvėti apsaugines kaukes. Tačiau, anot vaistininkės, labai svarbu pasirūpinti tinkama apsauga nuo peršalimo ir užkrečiamų viršutinių kvėpavimo takų infekcijų ligų.

„Visą gruodį ypatingai auga sergamumo šiomis ligomis skaičiai. Viena iš to priežasčių gali būti mūsų atsipalaidavimas po koronaviruso ribojimų atlaisvinimo. Mes rečiau dėvime kaukes ir ne visuomet prisimename panaudoti dezinfekcinius skysčius. Visgi, norint apsaugoti savo sveikatą, patariama naudoti bent į gerklę ir nosį purškiamas barjerines apsaugas, kurios užkerta kelią virusams per gleivinę patekti į mūsų ląsteles“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Žaizdelės gaminant maistą ir nuo naujos avalynės

Vaistininkė pasakoja, kad pirmąją Naujųjų metų dieną vaistinėse žmonės dažniau dairosi pleistrų ir antiseptiko, skirtų žaizdelių gydymui. Viena iš dažniausių žaizdų per Naujuosius metus – įsipjovimai gaminant naujametinę vakarienę.

„Jei įsipjovėte, svarbu žaizdą nuplauti po tekančiu vėsiu vandeniu. Porą minučių šitaip palaikę ranką, nusausinkite ją ir pažiūrėkite, kokio gylio žaizda. Jeigu ji negili, dezinfekuokite antiseptiku, tačiau jeigu matote, kad ji gilesnė – dezinfekuokite tik žaizdos kraštus. Vėliau pagal žaizdos dydį ir gylį galite rinktis pleistrą arba tvarstį. Tačiau jeigu žaizda itin gili ir gausiai kraujuoja, iš karto vykite į ligoninę“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Nauja avalynė – tai dar viena dažnesnė priežastis, kodėl vaistininkė pataria iš anksto prieš Naujuosius metus pasirūpinti pleistrais. Anot jos, vaistinėje apsilankę žmonės dalinasi istorijomis, kaip Naujųjų metų vakarėliui apsiauta nauja avalynė skaudžiai trynė žaizdeles, o jie nebuvo pasirūpinę šia paprasta priemone.

Nusideginimai virtuvėje – kita dažna problema

Nusideginimai tiek virtuvėje gaminant naujametinę vakarienę, tiek neatsargiai elgiantis su fejerverkais. Abiem atvejais nusideginus vaistininkė pataria šalia savęs turėti pantenolio putas.

„Po naujųjų metų vaistinėse dažniau tenka konsultuoti pacientus, nusideginusius virtuvėje ar sprogdinant fejerverkus. Tokiais atvejais gali nepakakti nudegintos vietos pakišimo po tekančiu kambario temperatūros vandeniu, todėl svarbu asmeninėje vaistinėlėje turėti pantenolio putas, kurias galima naudoti po žaizdos atvėsinimo vandeniu. Putos sumažins odos sudirginimą, suteiks vėsos pojūtį ir pagreitins žaizdos gijimą“, – sako E. Ramaškienė.

Vaistininkė pabrėžia, kad nudegus veidą, akis ar didesnį kūno plotą nei nudegusiojo delnas, būtina kuo skubiau kreiptis į ligoninę.

Gelbsti tiek karščiuojant, tiek apsinuodijus maistu

„Jeigu Naujųjų metų rytą prabudote susirgę ir karščiuojantys arba apsinuodiję maistu, jūsų organizmas gali netekti daug mineralų, kadangi jis stengiasi pašalinti toksinus. Tokiais atvejais reikėtų ne tik gerti daugiau vandens, bet ir iš anksto pasirūpinti vaistinėlėje elektrolitų ir gliukozės tirpalais. O jei jų neturite, vietoje elektrolitų gerkite daugiau vandens – geriausia mineralinio, kadangi jame daugiau mineralų ir elektrolitų. Tuo tarpu gliukozės tirpalą keiskite arbatomis su cukrumi ar medumi. Šie gėrimai padės greičiau pašalinti toksinus iš jūsų organizmo“, – pasakoja vaistininkė.

Kepurė ir šalikas – gera apsauga nuo peršalimo

„Naujųjų metų išvakarėse mes išties esame linkę labiau atsipalaiduoti. Dėl to ne taip pasaugome savo sveikatą vaikščiodami iš šildomų patalpų į lauką. O juk peršalti itin paprasta esant tokiems temperatūrų pokyčiams, ypač jei patalpoje itin sušilote, pavyzdžiui, šokdami. Todėl geriausia apsauga, kuri padės išvengti ligų pirmąją Naujų metų dieną – tai kepurė, šalikas ir šilta apranga. Saugokite savo sveikatą, ji labai brangi“, – šypsosi E. Ramaškienė.

Atgal