VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.01.05. Gyventojų lūkesčiai darosi kuklesni

Tadas Povilauskas

Ekonomistas

 Vienas iš svarbiausių centriniams bankams, vykdant pinigų politiką, rodiklių yra gyventojų infliacijos lūkesčiai. Kuo infliacijos lūkesčiai yra labiau nutolę nuo centrinių bankų siekiamo tikslo vidutiniu laikotarpiu, tuo reikalingas stipresnis pinigų politikos atsakas siekiant numušti įsibėgėjusius infliacijos lūkesčius. Be to, infliacijos lūkesčiai taip pat yra labai svarbūs ir formuojantis dirbančiųjų lūkesčiams dėl algų.

Lietuvoje taip iš dalies apie gyventojų infliacijos lūkesčius galime spręsti iš kas mėnesį Statistikos departamento (o tiksliau Valstybės duomenų agentūros, nes taip nuo 2023 m. sausio 1 d. vadinasi Statistikos departamentas) atliekamos gyventojų apklausos.

Apklausos rezultatai rodo, kad gyventojų lūkesčiai dėl vartojimo prekių ir paslaugų kainų augimo darosi kuklesni - tai nereiškia, kad gyventojai laukia kainų nuosmukio per artimiausius 12 mėnesių, tačiau vis daugiau jų mano, kad infliacija bus mažesnė (o gerokai mažesnės infliacijos Lietuvoje tikisi visi oficialūs prognozuotojai) Aišku, toks klausimas apie kryptį neparodo, kokio dydžio infliacijos gyventojai laukia..

P.S., jau matau, kad viešojoje erdvėje po lūkesčius atitikusios mažos mėnesinės infliacijos gruodį atsirado daugiau komentarų, kad ir sausį mėnesinė infliacija bus maža ar net pereis į defliaciją. Bet siūlau neapsigauti, nes sausį mėnesinė infliacija vėl gerokai šoktels dėl a) brangesnės elektros b) brangesnių dujų c) brangesnio vandens d) brangesnių akcizinių prekių. Todėl geriausiu atveju mėnesinė defliacija galima ne anksčiau vasario.

 

Atgal