VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.01.05. Europos Komisijos siūlymas: iki 2030-ųjų pakuotes visiškai perdirbti, o kai kurias – uždrausti

Europos Komisija pradeda svarstyti Europos Parlamento ir Tarybos reglamento pasiūlymą, susijusį su Pakuočių ir pakuočių atliekų bei Tam tikrų plastikinių gaminių poveikio aplinkai mažinimo direktyvų pakeitimais. Pasiūlymu siekiama, kad iki 2030 m. pakuotės būtų visiškai perdirbamos, o kai kurias pakuotes siūloma visai uždrausti.

Pakeitimai numato naujus pakuočių atliekų susidarymo prevencijos tikslus, siekiant mažinti pirminių gamtos išteklių poreikį, sukuriant gerai veikiančią antrinių žaliavų rinką ir naudojant daugiau perdirbtų plastikų pakuotėse.

Pasiūlyme planuojama sumažinti atliekų kiekį, apriboti nereikalingas pakuotes ir skatinti pakartotinai naudojamas ir pakartotinai užpildomas pakuotes. Numatoma skatinti aukštos kokybės (uždarojo ciklo) perdirbimą – iki 2030 m. užtikrinti, kad visos pakuotės ES rinkoje būtų perdirbamos.

Taip pat siūloma nustatyti privalomus pakuočių mažinimo tikslus: iki 2040 m. sumažinti vienos valstybės narės vienam gyventojui tenkantį pakuočių atliekų kiekį 15 proc., palyginti su 2018 m. Dėl to bendras atliekų kiekis ES sumažėtų maždaug 37 proc., palyginti su scenarijumi, jei teisės aktai nebūtų keičiami.

Siekiant paskatinti pakuotes naudoti arba pildyti pakartotinai, įmonės turės pasiūlyti vartotojams dalį produktų daugkartinio naudojimo arba pakartotinai užpildytose pakuotėse, pavyzdžiui, išsinešti skirtiems gėrimams ir maistui arba elektroninės prekybos pristatymams. Taip pat visoje ES bus standartizuoti pakuočių formatai ir įdiegtas aiškus daugkartinių pakuočių ženklinimas.

Sprendžiant perteklinių pakuočių problemą, bus uždrausta naudoti tam tikrų formų pakuotes, pavyzdžiui, vienkartines pakuotes maistui ir gėrimams, vartojamiems restoranuose ir kavinėse, vienkartines vaisių ir daržovių pakuotes, miniatiūrinius šampūnų buteliukus ir kitas miniatiūrines pakuotes viešbučiuose.

Tam, kad pakuotės būtų visiškai perdirbamos, siūloma nustatyti pakuotės projektavimo kriterijus, įteisinti reikalavimą sukurti privalomas plastikinių butelių ir aliuminio skardinių užstato grąžinimo sistemas ir aiškiai nurodyti, kurios pakuotės turi būti kompostuojamos.

Be to, būtų nustatyti privalomi perdirbtų medžiagų kiekiai, kuriuos gamintojai turės įtraukti į naujas plastikines pakuotes.

Aiškumo suteiks vieninga ženklinimo sistema: turės būti nurodoma, iš ko pakuotė pagaminta ir kuriam atliekų srautui priklauso. Tie patys simboliai bus naudojami visoje ES, simboliais planuojama ženklinti ne tik produktų pakuotes, bet ir atliekų surinkimo konteinerius.

Siūlomi pokyčiai aktualūs gaminių ir pakuočių gamintojams bei importuotojams, atliekų tvarkytojams, atliekų perdirbėjams.

 

 

 

 

Atgal