VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.01.09. Atvykstant iš Kinijos – daugiau atsargumo

 

Kinijoje sparčiai plintant koronavirusui, Europos Sąjungos (ES) šalys imasi koordinuotų atsargumo priemonių. Iš Kinijos į ES skrendančiuose lėktuvuose bus patariama dėvėti apsaugines veido kaukes, kelionės metu laikytis infekcijų apsaugos priemonių, praneša SAM.

Jei asmuo, atvykęs iš Kinijos, Lietuvoje pajaučia ligos požymius, patariama likti namuose, atlikti COVID-19 savikontrolės testą ir kreiptis į gydytoją.

Šiuo metu stebimas labai didelis COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) plitimas Kinijoje, tačiau tikslių duomenų apie trūksta. Dabartiniais duomenimis, Kinijoje neplinta naujos pavojingos atmainos, Europos gyventojai turi aukštus apsaugos rodiklius, sveikatos sistemos yra gerai pasirengusios galimoms didesnėms apkrovoms.

Vis dėlto, duomenys iš Kinijos yra nepakankami, padėtis nuolat keičiasi, be to, nuo 2023 m. sausio 8 d. Kinija sušvelnino kelionių apribojimus, todėl valdant rizikas, susijusias su padėtimi Kinijoje, ES šalys narės sutarė taikyti papildomas atsargumo priemones.

Lietuva, kaip ir kitos Europos šalys, daug dėmesio skiria stebėsenai ir viruso genomo sekos nustatymui, t. y. viruso mutacijų aptikimui, kad būtų galima laiku nustatyti naujas pavojingas viruso atmainas. Lietuvoje vykdomi ir nuotekų tyrimai, kurie taip pat rekomenduojami kaip atsako priemonė. Reaguojant į naujus ES sutarimus dėl koordinuoto atsako, ieškoma būdų vykdyti nuotekų iš orlaivių testavimą bei didinti sekoskaitos aprėptis.

Epidemiologinė padėtis Lietuvoje yra nuolat stebima ir esant poreikiui gali būti imamasi papildomų apsaugos priemonių.

Keliautojams, kurie atvyksta iš Kinijos į ES valstybes, patariama atidžiai susipažinti su atvykimo šalies taisyklėmis, nes kai kurios šalys gali taikyti privalomus reikalavimus atvykstant. Lietuva neturi tiesioginių skrydžių su Kinija.

Atgal