VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

AKTUALIJOS

2023.06.09. AAD primena, kada skambinti numeriu 112

Aplinkos apsaugos departamentas atkreipia dėmesį, kad, pastebėjus aplinkosauginį pažeidimą, reikėtų skambinti skubiosios pagalbos tarnybų ryšio numeriu 112. Šitaip pareigūnai pranešimą gaus laiku, žinos tikslią vietą ir galės reaguoti nedelsdami.

Dar ne visi gyventojai žino, kad, kreipęsi numeriu 112, sulauks ne tik policijos, Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ar greitosios medicinos pagalbos specialistų. Svarbu, kad šiuo telefonu reikėtų pranešti ir apie aplinkosauginius pažeidimus.

Reaguojama greičiau

Todėl aplinkosaugininkai primena, kad telefonu 112 gauti pranešimai apie aplinkos apsaugos kompetencijai priskiriamus pažeidimus operatoriai iškart perduoda departamento Pranešimų priėmimo tarnybai. Tarnyba įvertina duomenis ir budintys pareigūnai priima sprendimus dėl jų valdymo ar skubaus reagavimo.

„Apie pažeidimus mums pranešama bet kuriuo metu: darbo dienomis ir anksti ryte, ir vėlai vakare, savaitgaliais, per šventes. Pagal iš anksto sudarytą grafiką būdraujantys regionų aplinkosaugininkai pasiruošę reaguoti į pranešimus 24 valandas 7 dienas per savaitę“, – sako Pranešimų priėmimo tarnybos viršininkas Tomas Balčiūnas.

Visgi dažnai, įtardami aplinkosauginius pažeidimus, gyventojai pranešimais dalijasi socialiniuose tinkluose, todėl ji ne visada pasiekia departamentą ir pareigūnai negali skubiai reaguoti.

„Be to, pranešimą gavus per socialinius tinklus, sunkiau nustatyti pažeidimą padariusį asmenį arba sugauti jį vietoje su įkalčiais. Kad to išvengtume, raginame gyventojus nedvejoti ir skubiai skambinti 112“, – sako T. Balčiūnas.

Jo teigimu, bendradarbiavimas su Bendruoju pagalbos centru aplinkosaugininkams itin svarbus. Pranešimą gavus per socialinius tinklus, dažnai pritrūksta duomenų apie pažeidimo aplinkybes, nebūna nurodyta tiksli vieta, informacija atkeliauja pavėluotai.

Pranešus apie pažeidimą numeriu 112, greitai išsiaiškinama pažeidimo vieta, nustatomos kitos aplinkybės.

Skambinkite 112, kai:

• žalojami ar naikinami želdiniai, miško paklotė;

• neteisėtai kertamas miškas;

• deginamos ražienos, nenupjauta ir nesurinkta žolė, nendrės, javai ir kitos žemės ūkio kultūros;

• teršiamas aplinkos oras deginant buitines, pramonines ir kitas atliekas (plastiką, senas padangas, baldus ir pan.);

• atliekomis, kitomis medžiagomis teršiami vandens telkiniai, žemė, miškai;

• netinkamai tvarkant buityje susidarančias nuotekas jos patenka į aplinką;

• išsilieja ar kitaip į aplinką patenka pavojingos medžiagos;

• pastebimas masinis žuvų, paukščių ar laukinių gyvūnų gaišimas;

• brakonieriaujama, nesilaikoma žvejybos ir medžioklės reikalavimų;

Atgal