VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

EKONOMIKA

05.13. Lietuvos kilimas į viršų prasidėjo 2010 metais

Žygimantas Mauricas

Ekonomistas

Rokiruotė: Lietuva 2020 metais tapo IT ir finansinių paslaugų eksporto lydere Baltijos šalyse aplenkusi Latviją ir Estiją.

Įspūdingas pasiekimas, turint omenyje, kad prieš 10 metų Lietuva buvo beviltiška atsilikėlė - skirtumas nuo Latvijos ir Estijos siekė ~3 kartus. Lietuvos kilimas į viršų prasidėjo 2010 metais, pradėjus veikti "Barclays" operacijų centrui, kuris pralaužė ledus kitoms užsienio investicijoms į IT paslaugų sektorių, o pastaraisiais metais augimą paspartino:

1. Finansinių technologijų (Fintech) centro sukūrimas Vilniuje, kuris leido Lietuvai tapti finansinių paslaugų eksporto lydere Baltijos šalyse*

2. Kauno, kaip itin sparčiai augančio IT paslaugų eksporto centro, atsiradimas Lietuvoje, kuris leido Lietuvai judėti į priekį ne su vienu varikliu, kaip yra Latvijoje ir Estijoje, o su dvejais varikliais (IT ir finansinių paslaugų sektoriuje dominuoja šalių sostinės)

3. IT paslaugas eksportuojančių "vienaragių" (startuolių, kurių vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių) bei kitų perspektyvių įmonių užsiauginimas šalies viduje**.

Įdomu tai, kad Lietuva daugiausiai IT ir finansinių paslaugų eksportuoja į JAV, JK, Airiją, Švediją ir Vokietiją, tad, priešingai nei daugelis galvoja, Skandinavijos šalys nedominuoja Lietuvos pagrindinių eksporto partnerių sąraše (Latvija daugiausiai eksportuoja į Švediją, JAV, Kiprą, Airiją ir JK, o Estija į Vokietiją, JK, JAV, Suomiją ir Švediją)

*finansinių paslaugų eksporto kategorijoje ilgą laiką pirmavo Latvija, teikusi finansines paslaugas NVS šalių klientams, tačiau po 2014 metų Rusijos krizės (ir įvestų sankcijų) šis veiklos sektorius Latvijoje nunyko

** Didieji Lietuvos startuoliai įsteigė asociaciją „Vienaragiai LT“

https://www.vz.lt/.../didieji-lietuvos-startuoliai...

 

Atgal