VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Europos Sąjunga

11.20. EK vertinimas: pagal skaitmenines paslaugas verslui Lietuva užima 4 vietą Europos Sąjungoje

Europos Komisijos kasmet skelbiamoje Skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės indekso (DESI) ataskaitoje Lietuvos vertinimas viršijo bendrą Europos Sąjungos vidurkį ir, kaip ir pernai, šiemet Lietuva užėmė 14-tą vietą. EK, paskelbusi ataskaitos rezultatus, Lietuvai skyrė 51,8 balo, tuo tarpu ES vidurkis yra 50,7 balo. Lietuva aplenkė Latviją, Lenkiją, Prancūziją, Italiją, Portugaliją ir kitas šalis, bet atsiliko nuo Estijos. Tokią pat vietą mūsų šalis užėmė ir pernai, tačiau šiemet iš esmės keitėsi skaičiavimo metodika.

Europos Komisijos vertinimu, pernai Lietuva padarė pažangą daugelyje vertintų sričių – aukštą 4 poziciją Lietuva užima pagal skaitmenines paslaugas verslui (96 balai, ES vidurkis – 84 balai). ES vidurkį Lietuva gerokai viršija pagal atvirus duomenis (86 balai, ES – 78), ir e. valdžios naudotojų skaičių.

Pagal DESI indeksą vertinama bendra ES šalių skaitmeninė veikla ir jų pažanga skaitmeninio konkurencingumo srityje. Valstybių narių rezultatai stebimi atsižvelgiant į įvairius rodiklius: skaitmeninio ryšio, skaitmeninių įgūdžių, internetinės veiklos, įmonių skaitmeninimo, skaitmeninių viešųjų paslaugų ir kitas.

„Lietuva išlaikė aukštesnį rezultatą nei ES vidurkis beveik visuose segmentuose. Labai svarbu, kad itin gerus rodiklius Lietuva demonstruoja skaitmeninių paslaugų verslui srityje. Verslo ir įvairių visuomenės veiklos sričių skaitmenizavimas keičia mūsų dabartį ir ateitį, todėl turime kuo efektyviau pereiti į aukštos pridėtinės vertės ekonomiką, kuri atvers kelią Lietuvos konkurencingumui, o mūsų žmonėms suteiks daugiau galimybių užsidirbti. Siekdami užsibrėžtų ambicingų tikslų vasarį steigėme Inovacijų ir skaitmeninės politikos patarėjų tarybą (INNODIG), kurioje esantys profesionalai padės atliepti šiuolaikinės rinkos tendencijas vykdant valstybės inovacijų ir skaitmeninę politiką“, – sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pagal užsibrėžtą strategiją 2025 metais Lietuva siekia būti 10 vietoje DESI ataskaitoje, o įgyvendinus planuojamas reformas 2030 metais – 7 vietą.

Šiemet EK pakoregavo DESI  vertinimo sritis taip, kad jos labiau atspindėtų Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės bei 2030 m. skaitmeninės politikos kelrodžio („Digital Decade Compass“) siekius, todėl vietoje penkių  vertinami keturių sričių rodikliai bei iš esmės keitėsi skaičiavimo metodika. Pradėti vertinti nauji rodikliai, tokie kaip aplinkos tvarumui skirtos informacinės ir ryšių technologijos (IRT), e. sąskaitų naudojimas, vertinamos ir įmonės, kuriose rengiami IRT mokymai bei kita.

EK vertinimu, technologijų integracijos srityje aukščiau už ES vidurkį Lietuva yra pagal dirbtinio intelekto diegimą, aplinkos tvarumui skirtas IRT, mažų ir vidutinių įmonių pardavimus internetu ir elektroninės informacijos dalijimąsi. Žmogiškojo kapitalo srityje aukščiau už ES vidurkį Lietuva yra pagal moterų dirbančių IRT sektoriuje skaičių (24 balai, ES – 19).

Reitinge Estija užėmė 7 vietą, Latvija – 18, Lenkija – 23 vietą. Visoje ES pagal bendros skaitmeninės veiklos rezultatus pirmauja Suomija, Švedija, Danija ir Nyderlandai.

 

Ekonomikos ir inovacijų ministerija

Atgal