VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

09 18. Gyvosios istorijos festivalyje bus ir senovinių patrankų

Rugsėjo 19-20 dienomis Medininkų pilyje vyksta gyvosios istorijos festivalis "Medininkų pilies apgultis. 1402-ieji". XIV-XV a. karybos atkūrimu užsiimantys klubai į jį susirinks kaip į karo žygį. Antrąją renginio dieną bus paminėtas Didysis prūsų sukilimas. 
"Ketvirtus metus organizuojamas renginys jau turi savo tradicijas, - sakė senovės baltų kovų brolijos "Vilkatlakai" viršaitis Arūnas Bugvilionis. - Viena jų - griežtai laikytis istoriškumo principo. Visų dalyvių šarvai ir ginklai atitinka tik aptariamąjį laikotarpį - XIV a. pabaigą - XV a. pradžią. Kaip į karo žygį Medininkų pilyje susirinks XIV-XV a. karo istorijos atkūrimu užsiimantys klubai iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Ukrainos". 
Festivalyje numatoma daug veiksmo - Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) kariuomenės ir Teutonų ordino kovos, bugurtai, bajoro dvaro beginklių rungtynės, pėsčių kilmingųjų karių dvikovų turnyras, tiesiogiai pristatomi amatai, žaidimai, rungtys ir pasilinksminimai. Dūdmaišiu, įvairiomis dūdelėmis, būgnais ir kitais archaiškais instrumentais grojanti grupė "Lity Taler" perteiks viduramžių dvasią. Kur muzika, ten ir šokiai. Kartu su "Lity Taler" ir "Mysteria mundi" bus galimybė išmokti madingiausių viduramžių šokių. 
Karių stovykloje abi dienas bus eksponuojami XIV-XV a. LDK kariuomenės ir Teutonų ordino šarvai ir ginklai. Bus galimybė susipažinti su įvairiomis to laikmečio kariuomenės rūšimis. 
Šių metų naujovė - iš Latvijos atvykstanti Šv. Maurikijaus kuopa. Ji žada atvežti penkias skirtingas aptariamojo laikmečio patrankas. Tais laikais tai - didelis kiekis, patrankos buvo pradėtos naudoti tik XIV a., buvo netobulos ir kartais sprogdavo. Renginyje bus įmanoma jas ne tik pamatyti, bet ir išgirsti mūšyje.
Renginio kulminacija - 1402-ųjų Medininkų pilies apsiaustis. 
Festivalį organizuoja senovės baltų kovų brolija "Vilkatlakai" ir Trakų istorijos muziejus.

Atgal