VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

ISTORIJA

10 24. Viceministras padėkojo Danijos nepaprastųjų situacijų valdymo agentūrai už saugomą lietuvišką paminklinį ansamblį

Užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius pirmadienį susitiko su Lietuvoje besilankančiu Danijos nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (DNSVA) padalinio Šiaurės Jutlandijoje vadu pulkininku Lenartu Kvistu Sorensenu (Lennart Kvist Sorensen). Ši agentūra neatlygintinai, savo iniciatyva, padedama vietos gyventojų, rūpinasi lietuviško paminklinio ansamblio, 1947 metais sukurto karo pabėgėlių iš Lietuvos, priežiūra. 
Viceministras padėkojo už Tistedo mieste išsaugotą lietuvių diasporos atmintį, už agentūros pastangomis puoselėjamą ir reguliariai atnaujinamą paminklinį ansamblį "Tėvynei Lietuvai".
Šiais metais Danijos meistrai, daug dėmesio skyrę lietuviškos kryždirbystės specifikai, išdrožė ir pastatė naują - identišką pirmajam - paminklinio ansamblio kryžių. Ant jo perkelti ir senieji užrašai: metalinė lentelė su užrašu lietuvių ir danų kalbomis: "Tave, Viešpatie, kuris irgi kartą pabėgėliu buvai, maldaujame globoti visus, netekusius Tėvynės. Lietuvos tremtiniai, Dragsbaek, 24.VIII.1947"; antroje plokštelėje parašyta lietuviškai: "Kryžius paminklas Baltijos pabėgėliams, pastatytas lietuvių tremtinių"; trečioje, esančioje kitoje kryžiaus pusėje, - tas pats užrašas danų kalba. 
Vietovė Dragsbekleirenas 1930 m. Tistedo miesto buvo įsigyta rekreaciniais tikslais. Antrojo pasaulinio karo metu ja, kaip hidroplanų baze, naudojosi vokiečiai. Po karo stovykla tapo prieglobsčiu tūkstančiams pabėgėlių, daugiausia iš Baltijos šalių. Iki 1950 m. vienu metu čia gyvendavo iki 1000 pabėgėlių. Pasak Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, 1947 m. lietuviai, kurių stovykloje buvo apie 750, sukūrė paminklinį ansamblį "Tėvynei Lietuvai". Šiuo paminklu jie išreiškė savo padėką Tistedo miestui, priglaudusiam sunkiu pokario laikotarpiu. Vėliau dauguma lietuvių išvyko gyventi į kitas šalis, daugiausia į JAV ir Australiją. Tik nedaugelis liko gyventi Danijoje. Lietuviams išsivažinėjus iš šios stovyklos į kitas šalis, kurį laiką šį lietuvišką paminklą prižiūrėjo Olės ir Grėtės Heidų šeima (Ole ir Grethe Heide).

Atgal