VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Istorijos akcentai

05 13. Istorija mena

Lietuvos istorija mena

1832 m. caro valdžia uždarė Vilniaus universitetą.

1897 m. Lietuvoje vyko pirmasis visuotinis gyventojų surašymas.

1989 m. į pirmąjį Lietuvos buriuotojų žygį per Atlantą iš Klaipėdos į Niujorką išplaukė trys jachtos - "Audra", "Dailė" ir "Lietuva".

1989 m. įkurta Lietuvos chorų sąjunga.

1993 m. Strasbūre surengta Lietuvos, Estijos ir Slovėnijos priėmimo į Europos Tarybą ceremonija.

1993 m. atkurta Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovė.

1998 m. Kaune įkurtas pirmasis Lietuvoje čigonų informacijos centras.

1999 m. Ispanijoje, Kanarų salų mieste Tenerifėje, atidarytas Lietuvos garbės konsulatas.

2003 m. Krokuvos Jogailos universitete Vilniaus arkivyskupui metropolitui kardinolui Audriui Juozui Bačkiui įteiktos Krokuvos popiežiškos teologijos akademijos garbės daktaro regalijos.

2004 m. 21-oji Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūros premija už romaną "Duburys" paskirta rašytojui Romualdui Granauskui.

2008 m. Šiaurės rytų Anglijos mieste Niukasle darbą pradėjo Lietuvos garbės konsulatas.

2011 m. Lietuvos diplomatų pastangomis į Lietuvą grįžusių Lozoraičių šeimos ir Igno Šeiniaus asmeniniai archyvai perduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui ir Lietuvos centriniam valstybės archyvui.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

1607 m. kapitonas Džonas Smitas (John Smith) su grupe kareivių išsilaipino dabartinėje JAV Virdžinijos valstijoje ir čia įkūrė Džeimstauno miestą. Tai buvo pirmoji nuolatinė britų gyvenvietė Naujajame pasaulyje.

1619 m., pateikus kaltinimus antireligine veikla, mirties bausmė įvykdyta Nyderlandų valstybės veikėjui ir vienam iš valstybės įkūrėjų Johanui van Oldenbarneveltui (Johan van Oldenbarnevelt).

1717 m. Vienoje gimė Austrijos imperatorė ir Vengrijos karalienė Marija Teresė.

1767 m. gimė Portugalijos karalius Jonas VI. 1799-1816 m. jis valdė šalį kaip princas regentas, 1816-aisiais tapo karaliumi ir juo buvo iki 1826 m., 1821 m. Jonas VI patvirtino liberalią Konstituciją, o 1825-aisiais pripažino Brazilijos nepriklausomybę.

1787 m. iš Anglijos išplaukė pirmieji laivai su nusikaltėliais, įkūrusiais pirmąją koloniją Australijoje. Jų kelionė truko iki kitų metų sausio.

1830 m. įkurta Ekvadoro Respublika, jos prezidentu tapo Chuanas Chosė Floresas (Juan Jose Flores).

1884 m. mirė JAV pramonininkas ir išradėjas Sairas Holas Makormikas (Cyrus Hall McCormick). Manoma, kad jis sukūrė pirmąjį mechaninį kombainą.

1888 m. Brazilijos parlamentas paskelbė, kad šalyje panaikinama vergija.

1930 m. mirė norvegas Fritjofas Nansenas (Fridtjof Nansen) - Arktikos tyrinėtojas, keliautojas, diplomatas. Jis vadovavo Norvegijos delegacijai Tautų Lygoje ir pelnė Nobelio taikos premiją 1922 metais.

1940 m. vadovauti Didžiosios Britanijos vyriausybei paskirtas Vinstonas Čerčilis (Winston Churchill) pareiškė: "Nieko kita negaliu pasiūlyti - tik kraują, triūsą, ašaras ir prakaitą".

1941 m. po paslaptingo Rudolfo Heso (Rudolf Hess) pabėgimo į Škotiją nacių partijos kanceliarijai vadovauti paskirtas Martinas Bormanas (Martin Bormann).

1949 m. pirmajam skrydžiui pakilo pirmasis Didžiojoje Britanijoje pagamintas reaktyvinis naikintuvas "Canberra".

1950 m. JAV gimė popmuzikos žvaigždė Styvas Vonderis (Stevie Wonder). Tikrasis aklo dainininko vardas - Stivlendas Džadkinsas Morisas (Steveland Judkins Morris).

1961 m. sulaukęs 60 metų mirė JAV kino aktorius Garis Kuperis (Gary Cooper), pelnęs "Oskarus" už Jorko vaidmenį filme "Seržantas Jorkas" ir šerifo - filme "Vidurdienį".

1965 m. Izraelis ir Vakarų Vokietija užmezgė diplomatinius santykius. Kai kurios arabų valstybės, reaguodamos į tai, nutraukė santykius su Vakarų Vokietija.

1981 m. Šv. Petro aikštėje Romoje sužeistas popiežius Jonas Paulius II. Į jį šovęs Mehmetas Ali Agdža (Mehmet Ali Agca) tuoj pat buvo suimtas.

1992 m. pirmą kartą į atvirą kosmosą vienu metu išėjo trys astronautai. Jie taisė ryšių palydovą "Intelsat-6". Išbuvę 8 valandas ir 29 minutes astronautai sugrįžo į JAV kosminį laivą "Endeavour".

1993 m. Pentagonas įšaldė Strateginės gynybos iniciatyvą. Vadinamąją "žvaigždžių karų" programą inicijavo JAV prezidentas Ronaldas Reiganas (Ronald Reagan).

1999 m. Peru ir Ekvadoro lyderiai oficialiai baigė dešimtmečius trukusį pasienio konfliktą.

2002 m. JAV prezidentas Džordžas V. Bušas (George W. Bush) paskelbė sudaręs sutartį su Rusija, pagal kurią dviejų šalių branduoliniai arsenalai mažinami nuo 6 tūkst. ir 7 tūkst. iki 1 tūkst. 700 ir 2 tūkst. 200.

2004 m. po pralaimėjimo visuotiniuose rinkimuose opozicinei Kongreso partijai atsistatydino Indijos ministras pirmininkas Atalas Beharis Vadžpajis (Atal Behari Vajpayee).

Atgal