VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

12 20. Lietuvos Laisvės Armijai – 70

Akad. Antanas Kudzys

Lietuvos laisvės armija (LLA) – slapta lietuvių tautinė, karinė ir politinė organizacija,, siekusi atgauti Lietuvos nepriklausomybę ne tik politinėmis, diplomatinėmis priemonėmis, bet ir ginkluotomis karinėmis pajėgomis. LLA įkurta 1941 m. gruodžio 13 d. Vilniuje. Steigėjas Kazys Veverskis, 28 metų Vilniaus universiteto teisės studentas, anksčiau mokęsis Lietuvos karo mokykloje.

LLA įkūrėjai, organizatoriai ir vadai: trys broliai – Kazys, Pranas ir Aleksandras Veverskiai, gen. Motiejus Pečiulionis-Miškinis, kpt. Juozas Čeponis-Tauragis, Petras Bartkus-Žadgaila, ltn. Adolfas Eidimtas-Papunis, kpt. Albinas karalius-Varenis, inž. Snarskis-Šnairys, aviac. kpt. J.Kasperavičius-Visvydas, kpt. Juozas Krikštaponis, Vytautas Šniuolis, kpt. Afanasijus Kazanas ir jo sūnus ltn. Mykolas Kazanas-Mutka, ltn. A.Kubilius, Vladas Montvydas-Žemaitis, viršila Jonas Misiūnas-Žalias Velnias, mokytojas J.Šibaila-Merainis, mjr. B.Kaletka – Senis, ltn. Danielius Vaitelis-Briedis, kpt. Jonas Žemaitis-Vytautas, L.Vilutis-Arūnas, mjr. Jonas Semaška-Liepa, plk. P.Budraitis ir kiti.

Organizacija pareiškė, kad „LLA neturi nei mažiausio pasitikėjimo kuria nors kaimynine valstybe, Lietuvos likimą sieja ne su kitų didžiųjų valstybių likimu, bet su didžiausiomis savo ir kitų lietuvių pastangomis.“

Organizacijos konspiraciją garantavo trejukių sistema. Vokiečių okupacijos metu LLA Vilniuje, Gedimino prospekto namo Nr.19 rūsyje turėjo nelegalią spaustuvę. Čia buvo spausdinami atsišaukimai ir LLA informacinis biuletenis „Karinės ir politinės žinios“.

1944 m. liepos 1 d. LLA paskelbė karo padėtį: visi jos nariai, pajėgūs naudoti ginklą, privalėjo burtis į rinktines, išsidėsčiusias miškuose.

Organizacija buvo padalyta į du padalinius: veikiantįjį sektorių (VS), pavadintą „Vanagais“, ir organizacinį sektorių (OS). „Vanagai“ – tai ginkluoti partizanai, OS – sėslieji partizanai, užsiimantys veikiančiojo sektoriaus aprūpinimu maistu, transportu, informacija, ryšiais.

1944 m. gruodžio 28 d. žuvo vyriausiasis LLA vadas K.Veverskis. 1945 m. sunaikinta daug štabų ir vadų – gruodžio mėn. likviduotas vyriausiosios vadovybės štabas, vadovaujamas gen. M.Pečiulionio. 1946 m. LLA dar buvo likę daug žemesniųjų vadų, struktūrų ir nemažai narių. LLA drauge su Lietuvių aktyvistų frontu (LAF), Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos (LLKS) ir Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto (VLIK) aktyvistais, šauliais, Lietuvos kariuomenės kariais, represuotųjų bei ištremtų giminėmis, sudarė pagrindą partizaninei kovai Lietuvoje. Ji įsiliejo į Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio (LLKS) struktūras.

Su Lietuvos laisvės armijos karių ir rėmėjų sąjunga galima susisiekti: Irena Montvydaitė Giedraitienė, Babrungėnai, Klimų kaimo turizmo sodyba, Plungės raj., tel. +37061566273, Vilniuje kreiptis: Adolfas Kavaliauskas, 852734943, 865699418, Antanas Kudzys, 852340123, 861381520.

Atgal