VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07 18. Perėjus prie skaitmeninės televizijos kurį laiką namuose be televizijos likti gali dešimtys tūkstančių žmonių

Lietuviai neskuba pereiti prie skaitmeninės televizijos. Todėl realu, kad po spalio 29 d., kuomet bus išjungta analoginė antžeminė televizija, skaitmeninei televizijai reikalingos įrangos tiekėjai ir galintys šią televiziją įdiegti žmonės bus perkrauti darbu, ir dešimtims tūkstančių lietuvių galimybės vėl žiūrėti televiziją teks palaukti bent kelias savaites, sako bendrovės TEO Paslaugų plėtros ir rinkodaros tarnybos vadovas Nerijus Ivanauskas.

"Vertiname, kad lapkričio 1 d. bent 2 proc. Lietuvos šeimų, o tikėtina, kad ir daugiau, iš viso maždaug 20-30 tūkst. šeimų, nematys televizijos", - trečiadienį spaudos konferencijos metu teigė jis.

Pasak N. Ivanausko, TEO užsakymu birželį atliktas tyrimas rodo, kad 35 proc. namų ūkių, dar neturintys skaitmeninės televizijos, ją įsirengti žada rugsėjį arba spalį. Tik 12 proc. ją įsirengti žadėjo liepą arba rugpjūtį, o net 47 proc. išvis nežinojo, kada ją įsirengs.

"Žmonės žino patį faktą, pats faktas yra tikrai žinomas, bet jis yra nesureikšminamas. Tai reiškia, kad tikėtina, jog jie dels iki pačios pabaigos", - sakė N. Ivanauskas.

Be to, tyrimas parodė, kad iš viso šių metų birželį analoginę televiziją vis dar turėjo 21 proc. lietuvių - beveik dvigubai mažiau negu 2009 m. pradžioje, kuomet analoginę televiziją savo namuose turėjo 41 proc. lietuvių.

"Tas 21 proc. gal atrodo labai nedidelis skaičius, bet, pasižiūrėjus Lietuvos mastu, tai sudaro maždaug 200 tūkst. šeimų", - pažymėjo N. Ivanauskas.

Daugiausia analoginę televiziją vis dar turinčių žmonių gyvena kaimo vietovėse - 32 proc. Tačiau būtent šiose vietovėse skaitmeninės televizijos skverbtis vyksta greičiausiai - dar 2010 m. žiūrinčių analoginę televiziją kaimuose buvo 60 proc.

N. Ivanausko teigimu, įrangos pardavimai rodo, kad liepos-rugpjūčio mėnesiais prie skaitmeninės televizijos pereis maždaug po 16 tūkst. namų ūkių. Jis prognozavo, kad rugsėjį pereiti prie skaitmeninės televizijos norės maždaug 50 tūkst. namų ūkių, o spalį - netgi apie 100 tūkst.

Jis pastebėjo informacijos apie perėjimą prie skaitmeninės televizijos trūkumą - nors dauguma lietuvių mano, kad užtenka nusipirkti priedėlį ir problema išsispręs, maždaug 60 proc. namų ūkių yra reikalingi ir papildomi pasiruošimo darbai - antenos arba instaliacijos pakeitimas.

"Čia ir atsiranda paskutinės minutės problema. Labai daug vartotojų ateis vienu metu. Jeigu jie elgsis taip, kaip elgiasi dabar, o nematome prielaidų, kad turėtų būti kitaip, tikėtina, kad susidarys įrangos trūkumas, kadangi poreikis bus bent dešimt kartų didesnis negu dabar. Žmonių arba diegimo kompanijų, kurios galėtų patenkinti tą poreikį, nebus tiek daug", - perspėjo jis.

Tai, anot TEO atstovo, sukels rimtų problemų ir įrangos importuotojams - kadangi reikalinga įranga yra tiekiama iš Kinijos ar Pietų Korėjos, verslas, tiekiantis įrangą, turės rimtų problemų, nes jos pristatymas įprastai užtrunka maždaug 6-8 savaites.

Todėl, N. Ivanausko teigimu, vartotojai jokiu būdu neturėtų laukti spalio ir įsidiegti reikalingą įrangą dar vasaros metu.

Be to, N. Ivanauskas siūlė pasinaudoti JAV ir kitų šalių patyrimu ir geriau informuoti visuomenę.

"Labai svarbu tą žinutę perteikti ir pasakyti aiškiau. (...) JAV buvo tiesiog demonstruojamas išjungimas, vietoj tokio užliūliuojančio reklaminio klipo tiesiog parodomas juodas ekranas ir pasakomas aiškus tekstas, kad reikia kažką daryti dabar, neatidėliojant", - pateikė pavyzdį jis.

Verslininkams N. Ivanauskas taip pat rekomendavo nedelsti ir kaupti perėjimui reikalingus išteklius jau dabar.

Atgal