VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07 24. Norą iškeldinti Lukiškių kalėjimą į Pravieniškes pareiškė penki dalyviai

Balys Mačiūnas
Paskelbus viešąjį konkursą, kviečiantį privačius investuotojus iškeldinti sostinės centre įsikūrusį Lukiškių kalėjimą į Pravieniškes ir administruoti šias patalpas ateityje, sulaukta penkių dalyvių paraiškų.
Viešojo konkurso nugalėtojas privačiomis lėšomis turės baigti rekonstruoti laisvus Pravieniškių pataisos namų-atvirosios kolonijos pastatus ir į juos perkelti vienintelį Lietuvoje kalėjimą iš Lukiškių. Tai turės būti padaryta ne vėliau nei per trejus metus po konkurso pabaigos, kuri planuojama šių metų rugsėjį.
Užbaigti sutvarkyti esamus pastatus Pravieniškėse bei užtikrinti jų administravimą bei eksploataciją ateityje paraiškas pateikė 5 bendrovės: AB "Panevėžio statybos trestas", "Hanner", "City service", "Bendras verslas" ir UAB "Pilies projektai". Keturios iš jų pareiškė norą projektą įgyvendinti pagal jungtinės veiklos sutartį - kartu su kitais partneriais. Iš viso Centrinėje viešųjų pirkimų informacinėje sistemoje viešojo pirkimo sąlygas peržiūrėjo 35 įmonės.
Gavęs šias paraiškas, Kalėjimų departamentas per dvi savaites patikrins potencialių partnerių atitikimą keliamiems kvalifikaciniams reikalavimams ir juos atitikusiuosius pakvies pateikti konkrečius pasiūlymus projektui įgyvendinti. Tam bendrovės turės 30 dienų. Gavus minėtus siūlymus, bus vertinama, kuris iš jų yra tinkamiausias.
Paslaugos bus perkamos konkurencinio dialogo būdu, todėl vertinant pasiūlymus bus galimybė derėtis ir keisti perkamų paslaugų apimtis, jei paaiškėtų, kad vieną ar kitą paslaugą valstybė gali teikti pigiau.
Teisingumo viceministro Gyčio Andrulionio teigimu, šiuo projektu startuoja visa įkalinimo įstaigų pertvarka, kurios metu bus rekonstruojamos senos ir statomos 4 naujos įkalinimo įstaigos. Visa tai daroma tam, kad visuomenei pigiau kainuotų nuteistųjų išlaikymas, būtų galima užtikrinti didesnį saugumą įkalinimo įstaigose bei būtų sudarytos geresnės sąlygos nuteistųjų perauklėjimui.
Viešo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo modelis pasirinktas atsižvelgiant į tai, kad valstybė, savarankiškai įgyvendindama projektą, atsižvelgiant į rinkos prielaidas, patirtų daugiau išlaidų nei privatus sektorius. Preliminariai skaičiuojama, kad maksimali privataus subjekto darbų ir paslaugų vertė per 25 metus galėtų siekti ne daugiau nei 100 mln. litų. Galutinė projekto įgyvendinimo kaina paaiškės įvykus konkursui.
Lukiškių įkalinimo įstaigos kompleksą planuojama iškelti per tris etapus. Pirmuoju etapu, kuriam šiuo metu ir skelbiamas konkursas, iki 2014 m. į Pravieniškes bus perkeltas Lukiškių kalėjimas. Šiuo metu taip pat jau pradėti ir Laisvės atėmimo vietų ligoninės iškeldinimo darbai, o iki 2017 m. iš miesto centro bus iškeltas ir Lukiškių tardymo izoliatorius.
Įkalinimo įstaigų pertvarka bus vykdoma kompleksiškai, iki 2017 m. iš miestų centrų iškeldinant ir Panevėžio, Šiaulių bei Marijampolės laisvės atėmimo įstaigas. Iš viso pertvarkos metu ketinama pastatyti naujas laisvės atėmimo vietas Klaipėdoje, Šiauliuose, Vilniuje ir Panevėžyje bei rekonstruoti esamas laisvės atėmimo įstaigas.

Atgal