VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07 24. Japonijos atominės jėgainės nepasirengusios naujiems žemės drebėjimams

Cecilija Mažintaitė
Pirmadienį paskelbtoje ekspertų ataskaitoje pastebima, kad šalies vyriausybės pasirinktų priemonių po avarijos Fukušimos atominėje jėgainėje nepakanka norint įveikti tokius sunkiai kontroliuojamus gamtos reiškinius kaip žemės drebėjimas, cunamis ir ugnikalnio išsiveržimas.
Ataskaitos autoriai rekomenduoja Japonijos vyriausybei nedelsiant apsvarstyti papildomas priemones, kurios leistų sustiprinti branduolinių objektų saugumą.
"Šalies vyriausybė ir energetikos bendrovės privalo sukurti naują filosofiją, kuri suteiktų prioritetą prevencinėms priemonėms gamtos katastrofos atveju", - sako ekspertai.
Po avarijos Fukušimos elektrinėje praėjusių metų kovą Japonijos valdžia nusprendė laikinai atsisakyti atominės energetikos. Nuo 2011 metų pavasario branduoliniai reaktoriai vienas po kito buvo uždaromi profilaktinės patikros darbams, kol galiausiai buvo sustabdyta visų 50 reaktorių veikla. Po katastrofos Fukušimos atominėje jėgainėje visose likusiose Japonijos atominėse jėgainėse buvo atlikti streso testai, sustiprintos saugumo priemonės. Tačiau 2012 m. liepos pradžioje dalis jų vėl pradėtos eksploatuoti. Šiuo metu darbą atnaujino "Ooi" atominės jėgainės trečiasis ir ketvirtasis branduoliniai reaktoriai. Japonijos ekspertų ir Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) tvirtinimu, "Ooi" išlaikė streso testus ir yra pripažinta nekelianti pavojaus. Paleisti reaktorius iš naujo daugiausia nuspręsta dėl to, kad trūksta elektros energijos pramoniniame Kansajaus regione (Osakoje ir Kioto miestuose). Jeigu atominių jėgainių darbas nebus atnaujintas, jau šių metų vasarą Japonijoje gali būti jaučiamas 20 proc. elektros deficitas. Maža to, ekspertų nuomone, didesnė šiluminių elektrinių apkrova gali išprovokuoti naujas avarijas, nes dauguma šių elektrinių yra pasenusios ir neatitinka šiuolaikinių reikalavimų. Tokiu atveju elektros energijos deficitas būtų dar didesnis.
Japonijos ministro pirmininko Jošihiko Nodos (Yoshihiko Noda) sprendimas atnaujinti dviejų branduolinių reaktorių veiklą siekiant užtikrinti šalyje elektros energijos tiekimą sukėlė gyventojų nepasitenkinimą. Vien Tokijuje į protesto mitingus susirinko per 100 tūkst. žmonių, o nepriklausoma parlamentinė branduolinės krizės tyrimo komisija nepagailėjo kritikos vyriausybės veiksmams.
"Beveik visi Japonijos reaktoriai pažeidžiami ir juos reikia iš esmės pertvarkyti, o būtent dėl to kyla didelių abejonių dėl premjero paskubomis priimto sprendimo paleisti reaktorius", - teigia ekspertas Džefris Kingstonas (Jeffry Kingston).

Atgal