VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07 27. Švedų dvasininkas prisipažino šnipinėjęs VDR valstybės saugumo tarnybai "Stasi”

 

Danguolė Mikutienė

Švedų dvasininkas Aleksandras Radleris (Aleksander Radler) prisipažino šnipinėjęs VDR valstybės saugumo tarnybai "Stasi”, rašo ketvirtadienio numeryje laikraštis "Dagens Nyheter”.

Be to, pastoriaus žmona Betina (Bettina) naujame interviu patvirtino, kad jis bendradarbiavo su komunistinės Vokietijos žvalgyba. A. Radleris priklausė elitiniam "Stasi” daliniui, kurį sudarė 3,9 tūkstančio agentų. Iš viso VDR saugumo tarnyboje dirbo 189 tūkstančiai žmonių.

 Elektroniniame laiške laikraščiui 68 metų A. Radleris rašo, jog labai gailisi dėl to, kas įvyko. Iki šiol jis neigė kaltinimus savo adresu ir atsisakydavo kalbėtis su žurnalistais apie savo praeitį.

Dvasininko atžvilgiu Bažnyčioje pradėtas tyrimas, kurį atlieka teisininkė Ana Vernkvist (Anna Wernqvist), rašo "The Local”. Pasak jos, A. Radleriui gali būti uždrausta tarnauti Bažnyčioje visą likusį gyvenimą, bet daugiau jokia bausmė tokiais atvejais nenumatyta.

Kad išsiaiškintų visas bylos aplinkybes, Luleo vyskupija, kurioje pastaruoju metu dirbo pastorius, kreipėsi į ekspertą "Stasi” klausimais iš Vokietijos Helmutą Miulerį Enbergsą (Helmut Mueller Enbergs). Jis nustatė, kad A. Radleris pradėjo bendradarbiauti su VDR žvalgyba 1965 metais, dirbdamas pastoriumi Burtreske, Švedijos šiaurėje, ir palaikė šiuos ryšius iki pat Berlyno sienos griuvimo.

Eksperto duomenimis, šis bendradarbiavimas buvo sąmoningas ir savanoriškas. Dvasininkas išduodavo pabėgėlius iš VDR ir papasakodavo, kaip jiems pavyko pabėgti iš šalies. Pavyzdžiui, 1968 metais jis išdavė Jenos universiteto studentus. Jaunuoliai buvo nuteisti kalėti, o du iš jų neištvėrė ir nusižudė. Jis taip pat sekė studentus Švedijos universitetuose, kurie padėdavo organizuoti pabėgimus iš VDR.

Atgal