VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

09 14. Šachtininkai PAR ketina surengti visuotinį streiką: parklupdysime kalnakasybos kompanijas ant kelių

Mindaugas Kasparavičius

Protestuojančių Pietų Afrikos šachtininkų lyderis paragino kalnakasius surengti visuotinį streiką gavybos pramonėje, kurią šiuo metu smarkiai purto pramoninė krizė.

 "Sekmadienį pradėsime visuotinį streiką čia, Riustenburge, - kreipėsi demonstrantų lyderis Mametlvė Sebejus (Mametlwe Sebej) į kelis tūkstančius žmonių, susirinkusių stadione netoli platinos kasyklų.

 "Šiomis protesto akcijomis mes parklupdysime kalnakasybos kompanijas ant kelių", - sakė jis.

 Dauguma vyrų, susirinkusių stadione, dirba didžiausioje platinos gamintojoje "Anglo American Platinum", kuri buvo priversta pristabdyti savo darbus "Rustenburg" kasykloje dėl demonstrantų protestų. Jie tikino, kad negrįšiantys į darbą tol, kol kompanijos vadovai neišklausys jų nusiskundimų ir nepadidins jiems atlyginimų iki 12,5 tūkst. randų (1,5 tūkst. dolerių) per mėnesį - daugiau nei du kartus.

Trečiadienį didžiausia pasaulyje platinos gamintoja "Anglo American Platinum" pristabdė gavybą kasykloje "Rustenburg", pareiškusi, kad "nežinomi asmenys" gąsdinimais ir grasinimais privertė kalnakasius skelbti streiką.

 Jau apie mėnesį streikuoja kalnakasiai iš Marikanos šachtos, priklausančios Didžiosios Britanijos kompanijai "Lonmin", kuri jau daugiau kaip šimtmetį išgauna tauriuosius metalus dabartinės PAR teritorijoje. Rugpjūčio viduryje apie 3 tūkst. kalnakasių sustabdė darbus Marikanos šachtoje, reikalaudami du kartus padidinti atlyginimus. Po nepavykusių derybų policija atidengė ugnį, per konfliktą žuvo daugiau nei 40 kalnakasių, dar 100 žmonių buvo sužeista.

 Savaitės pradžioje didelį streiką paskelbė šachtininkai, dirbantys "Gold Fields" PAR. Kalnakasybos kompanija "Gold Fields", ketvirta didžiausia pasaulyje aukso gavybos kompanija, pranešė pristabdanti veiklą rūdyne "Kloof Driefontein Complex West" dėl streiko, kuriame dalyvauja 15 tūkst. šachtininkų. Dėl streiko buvo nutrauktas darbas dviejose didžiausiose aukso gavybos kasyklose.

Atgal