VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

09 14. 2013-ieji paskelbti Meilės Lukšienės metais

Rokas Mikutėnas

Seimas 2013-uosius metus paskelbė Meilės Lukšienės metais. Šį sprendimą parlamentas priėmė atsižvelgdamas į tai, kad 2013 metais sukanka 100 metų, kai gimė mokslininkė, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio narė, švietimo reformos pradininkė habil. dr. M. Lukšienė. Nutarime pabrėžiama, kad mokslininkės 100-osios gimimo metinės yra įtrauktos į UNESCO minimų datų sąrašą.

 Už Seimo nutarimą "Dėl 2013 metų paskelbimo Meilės Lukšienės metais" balsavo 59 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 3 parlamentarai.

 Priimtu nutarimu Vyriausybei pasiūlyta sudaryti M. Lukšienės 100-ųjų gimimo metinių minėjimo komisiją ir parengti valstybinę M. Lukšienės metų programą, taip pat 2013 metų valstybės biudžete numatyti lėšų valstybinei M. Lukšienės metų programai įgyvendinti.

 Meilutė Julija Lukšienė-Matjošaitytė gimė 1913 m. rugpjūčio 20 d. Vienoje, Austrijoje. Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakultete įgijo lietuvių literatūros istorijos, lietuvių kalbotyros, prancūzų literatūros, pedagogikos specialybes, apgynė humanitarinių mokslų daktaro ir socialinių mokslų habilituoto daktaro disertacijas.

 M. Lukšienė - daugybės švietimo srities knygų autorė ir bendraautorė, yra dirbusi mokytoja, universiteto dėstytoja, Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedros vedėja. Sovietmečiu apkaltinta nacionalizmu ir antitarybiškumu ir dėl to pašalinta iš universiteto, vėliau priimta į Pedagogikos mokslinio tyrimo institutą. M. Lukšienė buvo Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narė bei viena iš Lietuvos švietimo reformos kūrėjų.

Atgal