VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

09 28. Prelato Mykolo Krupavičiaus vardo įamžinimas Vilniuje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Sunkiais caro okupacijos laikais XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje Lietuvoje subrendo nemaža katalikiškojo intelektualinio sąjūdžio veikėjų. Jie tapo svarbia atrama atgaunant lietuviškąjį žodį, tvirtybės simboliui, skelbiant Lietuvos nepriklausomą valstybę ir ją įtvirtinant. Vienas tokių unikalių asmenų – preletas Mykolas Krupavičius (1885 10 01–1914 06 13–1970 12 04). Jo idėjos ne tik nepraradusios aktualumo – jos kaip niekad svarbios šiandieną, prelatao mintys ir atlikti darbai ne tik įprasmina M. Krupavičiaus vardą, bet ragina kiekvieną kuo skubiau imtis darbų, taisyti esamą padėtį, kelti dvasingumą.

Šv. Mišios Šv. Ignoto bažnyčioje. Iš kairės:  Lietuvos partizanų kapelionas mons. Alfonsas Svarinskas, vyriausias kariuomenės kapelionas pulkininkas leitenantas kun. Rimas Venckus, Lietuvos kariuomenės ordinaras vyskupas dr. Gintaras Grušas ir Šv. Kazimiero bažnyčios vicerektorius kun. jubil. Gediminas Kijauskas SJ. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

Balbieriškyje gimęs ir čia praleidęs vaikystę, Suvalkijos krašto sūnus prel. M. Krupavičius, artėjant antrajai sovietinei okupacijai, buvo priverstas palikti tėvynę. Dvasininkas, pedagogas, švietėjas, politikas, krikščionis demokratas, visuomenininkas, rašytojas, žurnalistas M. Krupavičius ir būdamas toli nuo Tėvynės iki mirties dirbo jos gerovei. Mirė Čikagoje, palaidotas Šv. Kazimiero kapinėse. Ant paminklinio akmens įrašyta prelato gyvenimo prasmė ir priesaikas mums: „Lietuvi, tebūnie tau pirmaisiais tėvas ir motina, bet virš jų tebūnie Tau Tavo tėvynė Lietuva“.

Prel. M. Krupavičiaus palaikai pervežti į Lietuvą ir 2006 m. rugsėjo 23 d. perlaidoti Kauno Prisikėlimo bažnyčios šventoriuje.

Rengiantis palaikų perkėlimui Kauno miesto savivaldybėje 2005 m. pavasarį buvo sudaryta 12 asmenų Prelato Mykolo Krupavičiaus įamžinimo visuomeninė iniciatyvinė grupė, kurios globėjas JE arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, vadovas – Šilainių Šv. Dvasios parapijos klebonas mons. Lionginas Vaičiulionis (grupėje dirbo ir šio straipsnio autorė).

Paminklinė lenta prelatui Mykolui Krupavičiui  Vilniuje Odminių gatvė Nr. 10

Prelato Mykolo Krupavičiaus įamžinimo visuomeninės iniciatyvinės grupės tikslas – kuo plačiau ir gausiau paskleisti žinių apie prel. M. Krupavičių. Tam buvo organizuotos konferencijos, skaityti pranešimai, vyko susitikimai su moksleiviais, parašyta straipsnių respublikinėje, apskričių, rajoninėje bei išeivijos spaudoje. 2005 m. liepos 29 – rugpjūčio 12 d. organizuotas Lietuvos jaunimo dviračių žygis „Semiuosi iš praeities stiprybės, kad kurčiau ateities Lietuvą“ buvo skirtas parlamentarinės tradicijos kūrėjams atminti. Dviratininkai 800 km žygiu pagerbė ne tik prel. M. Krupavičių, bet ir kitus krikščionis demokratus, 2005 m., minėjusius garbingus jubiliejus: Aleksandrą Stulginskį, Vladą Jurgutį, Antaną Tumėną. Dviračių žygio organizatorius – tuometinis Lietuvos Krikščionių demokratų Jaunimo sekcijos pirmininkas Mindaugas Lingė.

M. Krupavičiaus giminaičiai bei prelato gerbėjai dėkingi „Lietuvos aidui“  2005–2006 m. savo puslapiuose skyrusiam daug dėmesio šiai unikaliai asmenybei (vien šio darbo autorės išspausdinti 9 straipsniai, skirti prel. M. Krupavičiui). O visi atlikti darbai, garsinant prelato vardą ir perkeliant jo palaikus į Lietuvą, detalizuoti plačiame moksliniame straipsnyje „Mykolas Krupavičius: įamžinimo realijos ir vizijos“, išspausdintame knygoje „Prelatas Mykolas Krupavičius“.  

Primintina, kad prieš penkis metus –  2007 m. leidykla „Versus aureus“  išleido mokslinių straipsnių rinkinį „Prelatas Mykolas Krupavičius“ (sudarytojai dr. Aldona Vasiliauskienė ir  doc. dr. Edvardas Kriščiūnas), kuriame ir Kauno arkivyskupo Sigito Tamkevičiaus SJ homilija „Didysis Tėvynės sūnus“, pasakyta perlaidojant prel. M. Krupavičių Lietuvoje Kauno Prisikėlimo bažnyčios šventoriuje 2006 m. rugsėjo 23 d.; prof. Danutės Kazimieros Prunskienės žodis „Lietuvai atidaviau savo sielą ir širdį...“; kun. Vytauto Bagdanavičiaus MIC „Krupavičiaus kunigystė“; Kazimiero Kuzminsko „Prel. M. Krupavičius – politikas, vienas iš Krikščionių demokratų partijos įkūrėjų“; dr. Algimanto Kurlavičiaus „Prelatas Mykolas Krupavičius – kovotojas už žemę ir ūkininką“; doc. dr. Juozo Banionio „M. Krupavičius (1885 – 1970) – VLIK‘o pirmininkas (1944 – 1955 m.)“; mgsr. Dariaus Juodžio „Mykolas Krupavičius KGB bylų puslapiuose“; doktor. Lionės Lapinskienės „Mykolo Krupavičiaus ir Petro Būtėno darbai, skirti dvasiniam lietuvių tautos ugdymui“;  dr. Aldonos Vasiliauskienės „Mykolas Krupavičius: įamžinimo realijos ir vizijos“. Knygoje ir platūs priedai: „Lietuvių Charta“; „Memorandumas“; M. Krupavičius „Masių auklėjimas“ bei „Lietuvos valstybės veikėjo prelato Mykolo Krupavičiaus atminimo paminėjimas“ (Lietuvos Respublikos Seimo devintojo (213) posėdžio 2006 m. rugsėjo 21 d. stenograma).

Karo akademijos choristai

Straipsnių rinkinys „Prelatas Mykolas Krupavičius“ reziumavo 2005–2006 m. Lietuvoje ir išeivijoje atliktus darbus garsinant prelato M. Krupavičiaus vardą, ruošiantis jo palaikų perlaidojimui Lietuvoje.

Tačiau su straipsnių rinkiniu prelato Mykolo Krupavičiaus vardo įamžinimas neužsibaigė. 2012 m. svarbiausias renginys – Vilniuje Odminių gatvėje ant namo pažymėto 10 numeriu 2012 m. rugsėjo 23 d. Lietuvos kariuomenės ordinaras vyskupas dr. Gintaras Grušas pašventino memorialinę lentą prelatui Mykolui  Krupavičiui. Paminklinėje lentoje iškalti prel. M. Krupavičiaus testamentiniai žodžiai: „Lietuvi, tebūnie tau pirmaisiais tėvas ir motina, bet virš jų tebūnie Tau  Tavo Tėvynė Lietuva“ ir įrašas „Prelatas Mykolas Krupavičius 1885–1970. Šiame name 1918 m. dirbo Lietuvos valstybės kūrėjai“. Paminklinės lentos autorius architektas Mindaugas Kerys (finansavo Vilniaus miesto savivaldybė). Prel. M. Krupavičiaus vardo įamžinimo paminklines lentos iniciatorius ir judintojas Lietuvos partizanų kapelionas mons. Alfonsas Svarinskas. Labai prasmingas įrašas, liudijantis, kad šiame name dirbo Lietuvos valstybės kūrėjai, tad reikėtų tikėtis, kad laikui bėgant, šį Odminių gatvės 10 namą papuoš ir kita lenta, skirta Dievo tarnui arkivyskupui Mečislovui Reiniui (1884 02 03–1907 06 10–1926 04 05–1953 11 08).

O gražus ir prasmingas renginys pradėtas šv. Mišiomis Šv. Ignoto bažnyčioje, kurias aukojo Lietuvos kariuomenės ordinaras vyskupas dr. Gintaras Grušas, vyriausias kariuomenės kapelionas pulkininkas leitenantas kun. Rimas Venckus, Šv. Kazimiero bažnyčios vicerektorius kun. jubil. Gediminas Kijauskas SJ ir Lietuvos partizanų kapelionas mons. Alfonsas Svarinskas.

Pamokslo metu vysk. G. Grušas kalbėjo, kad mūsų širdyse yra prieštaringų aistrų: ne tik grožiui, menui, gėriui, bet ir blogybėms. Ir jeigu prarandama pusiausvyra, įvyksta tragedija – vidinė nesantarvė išsiveržia į išorę. Dievo Išmintis duoda galimybę suvaldyti vidines aistras, kad galėtume atlikti didelius Dievo kiekvienam numatytus darbus, nes kiekvienas mūsų esame pašaukti Dievo darbams.

Prel. M. Krupavičius yra pavyzdys suvaldyti visas aistras ir viską pavesti Dievo meilei. Meilę savo kraštui ir Tėvynei prelatas pavedė Dievo išminčiai. Tris kartus rinktas į Seimą, sukūręs Krikščionių demokratų partiją, atlikęs gausybę įvairių darbų, o vienas didžiausių– žemės ūkio reforma. Pats įstojęs į Šaulių sąjungą, rėmė kariuomenės sukūrimą...

Kunigas Dievo ir žmonių tarnyboje padėjo atpažinti pavojus krašto viduje ir išorėje, nepabūgo kalėjimų, priešinosi lietuvių tautos naikinimui, vadovavo Vyriausiajam Lietuvos Išlaisvinimo komitetui (VLIK‘ui). M. Krupavičius – kunigas, kuris rūpinosi žmonių širdimi, kad visos vidinės aistros ir kovos būtų suvaldytos, kad pasitraukusieji iš Lietuvos nepamirštų savo pareigos Tėvynei, savo kilmės. Prel. Mykolas Krupavičius padėjo žmonėms suprasti savo tapatybę, pareigą Dievui ir Tėvynei. Vyskupas G. Grušas  ragino visus suprasti esamą padėtį, neieškoti blogio bei naudos, išlaikyti vidinę pusiausvyrą dideliems darbams, pasitikėti Dievu.

Po pamaldų, susirinkusiems Odminių gatvėje ir vyskupui pašventinus paminklinę lentą, kalbėjo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų  partijos garbės pirmininkas europarlamentaras Vytautas Landsbergis, renginio iniciatorius mons. Alfonsas Svarinskas, dainavo Karo akademijos choras (jie giedojo ir šv. Mišiose).

Renginio dalyviams buvo išdalinti bukletai „Kun. prel. Mykolas Krupavičius 1885–1970“. Viršelyje įrašas „Apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi (2006 m. sausio 10 d., po mirties).

Buklete – Domo Akstino pateikta glausta prel. M. Krupavičiaus biografija; M. Krupavičiaus testamentas; tekstas kaip buvo kuriama pirmoji Lietuvos Respublika iš M. Krupavičiaus atsiminimų knygos (p. 345–351) bei skelbimas apie renginį.

Naujas atminimo ženklas prel. M. Krupavičiui – paminklinė lenta ir ten esantys jo testamentiniai žodžiai: „Lietuvi, tebūnie tau pirmaisiais tėvas ir motina, bet virš jų tebūnie Tau  Tavo Tėvynė Lietuva“ kiekvienam praeinančiam šia gatve turėtų įsmigti giliai į širdį...

Atgal