VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

10 02. Švedijos policija teigia, kad kibernetiniai išpuoliai susiję su Dž. Asandžo byla

Maiklas Dikčius

Švedijos policija teigia, kad pirmadienį surengti kibernetiniai išpuoliai prieš Švedijos tinklalapius yra susiję su ginču dėl "WikiLeaks" įkūrėjo Džuliano Asandžo (Julian Assange) ekstradicijos iš Didžiosios Britanijos, rašo "The Local".
Pirmadienį buvo surengti kibernetiniai išpuoliai ir sutrikdyti kelių Švedijos vyriausybės agentūrų, bankų ir žiniasklaidos priemonių tinklalapiai. Nacionalinio policijos departamento informacinių technologijų ekspertas Andersas Ahlkvistas (Anders Ahlqvist) sakė, kad išpuoliai yra aiškiai susiję su Švedijos pastangomis, kad Didžioji Britanija išduotų Dž. Asanždą apklausai byloje dėl seksualinių nusikaltimų. Pasak eksperto, kol ginčas tęsis, tokių išpuolių bus ir daugiau.
Dėl programišių atakos pirmadienį apie vidurdienį neveikė Švedijos bankų SEB ir "Swedbank" tinklalapiai. Taip pat nukentėjo internetinė maklerių bendrovė "Nordnet", pagrindinė Švedijos naujienų agentūra TT ir Švedijos ginkluotųjų pajėgų tinklalapis.
Pasak A. Ahlkvisto, pirmadienio išpuolių braižas buvo toks pat kaip kitų pastarosiomis savaitėmis surengtų kibernetinių atakų. Jis sakė, kad programišiai tikriausiai tikrina saugumą, renka informaciją apie sistemų atsparumą ir stebi, per kiek laiko po atakos tinklalapiai vėl atkuriami.
Švedijos pareigūnai bando nustatyti, iš kur buvo surengtos atakos, bet tai padaryti labai sunku. Tiesą sakant, jei tokį išpuolį surengę asmenys patys neprisiima atsakomybės, nustatyti, kas tai padarė, yra beveik neįmanoma.

 

 

 

Atgal