VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

10 25. Lietuvos istorikei įteikta prestižinė Vokietijos premija

Istorikei, Nacionalinio muziejaus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmų direktoriaus pavaduotojai, Vilniaus universiteto docentei dr. Jolantai Karpavičienei Magdeburge (Vokietija) įteikta šių metų Aikės fon Repgovo premija (Eike-von-Repgow-Preis).

Tai pirmasis mūsų šalies mokslininkų, tyrinėjančių Lietuvos istorinę raidą Europos kontekste, pripažinimas tarptautiniu mastu.

Magdeburgo šv. Jono bažnyčioje įvykusios iškilmingos premijos įteikimo ceremonijoje laureatė skaitė paskaitą "Saksų veidrodis ir Magdeburgo miesto teisė: istoriniai-kultūriniai ryšiai tarp Vidurio Vokietijos ir Lietuvos".

Magdeburgas viduramžiais ir ankstyvaisiais Naujaisiais laikais buvo vienas žymiausių centrų Europoje, o dabar yra Vokietijos žemės Saksonijos-Anhalto sostinė. Saksų-Magdeburgo teisė, kurios istoriją ir sklaidą Vidurio Rytų Europoje jau šešiolika metų tyrinėja dr. J. Karpavičienė, yra plačiai žinomas miestų savivaldos raidos, teisės, socialinės ir kultūros istorijos fenomenas ne tik vokiečių žemėse, bet ir į rytus nuo jų.

Nuo XIII a. per penkis šimtmečius šią teisę, vadintą ir vokiška teise, buvo gavę tūkstančiai miestų šiandienėse Europos valstybėse - Vokietijoje, Vengrijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Rumunijoje ir kt.

Nuo XIV a. pabaigos saksų-Magdeburgo teisė plito ir Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje: ji buvo suteikta Vilniui, vėliau - Trakams, Brestui, Kaunui. Lietuva tapo šio miestų savivaldos reiškinio tiltu iš Europos į Rytus: Baltarusiją, Ukrainą, Rusiją. Iki XVIII a. pabaigos šią savivaldos teisę buvo gavę per 250 Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestų, 70 iš jų yra šiandienėje Lietuvoje.

Aikė fon Repgovas buvo XII a. pab.-XIII a. pr. gyvenęs vokiečių riteris, teisės rinkinio "Saksų veidrodis" sudarytojas. Šis teisynas, vėliau išplėtotas ir patobulintas, buvo vienas iš saksų-Magdeburgo teisės šaltinių. Jis taikytas ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės savavaldžių miestų juridinėje praktikoje.

Aikės fon Repgovo vardu pavadinta premija nuo 1998 m. skiriama Vokietijos ir užsienio mokslininkams, kurių tyrimai prisideda prie Elbės regiono kultūros ir istorijos gilesnio pažinimo, Vidurio Vokietijos praeities ryšių su kitomis Europos dalimis atskleidimo. 1998-2010 m. šią premiją yra gavę 10 profesorių iš Vokietijos, Lenkijos ir Vengrijos.

Atgal