VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

01 04. 2013-ieji : Sveikatingumo, Tarmių, S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio per Atlantą, Klaipėdos krašto atgavimo, M. Lukšienės metai

Saulius Girdžius

Seimo sprendimu, 2013-ieji metai yra paskelbti Sveikatingumo, Tarmių, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą, Klaipėdos krašto atgavimo bei Meilės Lukšienės metais.

 Birželio 12 d. Seimas paskelbė 2013-uosius metus Sveikatingumo metais. Toks sprendimas priimtas, atsižvelgiant į Jungtinių Tautų Pasaulinės sveikatos organizacijos ir Europos Sąjungos raginimą kovoti su lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis. Seimas taip pat akcentuoja visuomenės sveikos gyvensenos skatinimą, sveikatos išsaugojimą ir stiprinimą kaip vieną iš valstybės prioritetų.
Kovo 27 d. Seimas, pritardamas Europos Sąjungos skatinimui išlaikyti vietines kalbas ir atsižvelgdamas į tai, kad gyvoji tarmių tradicija Lietuvoje sparčiai nyksta, nutarė 2013-uosius paskelbti Tarmių metais.
Parlamentarų teigimu, iki šiol Lietuva galėjo pasigirti ypač turtingu tarmių palikimu, nes nė vienoje kitoje Europos valstybėje tokioje mažoje teritorijoje nėra tiek daug ir tokių skirtingų tarmių.
Birželio 29 d. Seimas paskelbė 2013 metus Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metais.
2013 m. sukaks 80 metų, kai lietuvių lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido Atlanto vandenyną. Tikimasi, kad šios datos minėjimas leis sustiprinti pasaulio lietuvių transatlantinius ryšius ir aktyvesnį bendradarbiavimą, sutelks lietuvių bendruomenę Lietuvoje ir užsienyje.
1933 m. liepos 15 d. pakilę iš Niujorko, lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido Atlantą ir liepos 17 dieną žuvo Pščelniko miške, tuometinės Vokietijos Soldino apylinkėse, dabar - Lenkijos teritorija.
Pasaulinės aviacijos istorijoje šis skrydis minimas kaip vienas iš tiksliausių. Lakūnai iki katastrofos vietos per 37 val. 11 min. nuskrido 6411 km. Pasiektas antras rezultatas pasaulyje pagal skrydžio nuotolį ir ketvirtas pagal ore išbūtą laiką.
Gruodžio 19 d. Seimas savo nutarimu paskelbė 2013-uosius metus Klaipėdos krašto atgavimo metais.
Toks nutarimas priimtas, atsižvelgiant į tai, kad 2013 m. sausio 15 d. bus minimos 90-osios Klaipėdos krašto atgavimo metinės, turinčios ypatingą reikšmę mūsų valstybei, kai lietuvių sukilėliai užėmė Klaipėdą ir ji buvo de facto prijungta prie Lietuvos Respublikos, kuo galime didžiuotis ir džiaugtis šiandien, turėdami priėjimą prie Baltijos jūros ir būdami jūrine valstybe.
Rugsėjo 11 d. Seimas 2013-uosius metus paskelbė Meilės Lukšienės metais.
2013 metais sukanka 100 metų, kai gimė mokslininkė, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio narė, švietimo reformos pradininkė habil. dr. M. Lukšienė.
Meilutė Julija Lukšienė-Matjošaitytė gimė 1913 m. rugpjūčio 20 d. Vienoje, Austrijoje. Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakultete įgijo lietuvių literatūros istorijos, lietuvių kalbotyros, prancūzų literatūros, pedagogikos specialybes, apgynė humanitarinių mokslų daktaro ir socialinių mokslų habilituoto daktaro disertacijas.
M. Lukšienė - daugybės švietimo srities knygų autorė ir bendraautorė, yra dirbusi mokytoja, universiteto dėstytoja, Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedros vedėja. Sovietmečiu apkaltinta nacionalizmu ir antitarybiškumu ir dėl to pašalinta iš universiteto, vėliau priimta į Pedagogikos mokslinio tyrimo institutą. M. Lukšienė buvo Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narė bei viena iš Lietuvos švietimo reformos kūrėjų.
Paryžiuje UNESCO generalinės konferencijos 36-ojoje sesijoje habil. dr. Meilės Lukšienės 100-osios gimimo metinės paskelbtos UNESCO 2013-aisiais minima sukaktimi. UNESCO dėmesys šiai visuomenės veikėjai skiriamas už itin svarbų vaidmenį vystant modernią švietimo sistemą bei ugdant demokratišką lietuvių bendruomenę.

Atgal