VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

01 17. Lietuvoje padirbtų eurų problema per daug eskaluojama, teigia EK vicepirmininkas V. Dombrovskis

Lietuvoje viešėjęs Europos Komisijos (EK) vicepirmininkas Valdis Dombrovskis, atsakingas už ekonominės ir pinigų sąjungos stiprinimą ir socialinio dialogo Europos Sąjungą vystymą, sakė, kad Lietuvoje padirbtų eurų tema per daug eskaluojama, nors perėjimas prie vieningosios Bendrijos valiutos vyksta sklandžiai.
"Iš tikrųjų, kai mes įsivedėme eurą, mūsų ši problema taip nebuvo aptarinėjama. Žinoma, buvo netikrų banknotų ir jų dar yra, bet panašu, kad Lietuvoje dabar ši problema yra kur kas plačiau aptarinėjama", - ketvirtadienį žurnalistams po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite sakė V. Dombrovskis. Latvijai 2014 m. sausio 1 d. įsivedant eurą V. Dombrovskis ėjo Premjero pareigas.
Pasak EK vicepirmininko, jo žiniomis, Lietuvos bankas dėl netikrų eurų veda neformalias konsultacijas su Europos centriniu banku. Tačiau apskritai, pasak V. Dombrovskio, Lietuva sugebėjo užtikrinti labai sklandų perėjimą prie euro.
"Visi parengiamieji darbai buvo padaryti labai gerai, ir viskas buvo gana funkcionalu, kalbant tiek apie pinigų valdymą, tiek apie bankomatus, informacines sistemas, informaciją visuomenei. Taigi tikrai sveikinu Lietuvą su labai sklandžiu perėjimu prie euro", - kalbėjo eurokomisaras.
Jis taip pat pabrėžė, kad Lietuvos prisijungimas prie euro zonos yra teigiamas dalykas ne tik šaliai, bet ir visai euro zonai. Lietuvai tai esą reikšminga ekonomikai, jos plėtrai, mažinant valiutos keitimo mokestį, investicijų pritraukimui. Tuo tarpu euro zonai Lietuvos prisijungimas svarbus tuo, kad euro zona yra stabili, patikima, atvira ir patraukli naujoms narėms. Be to, dabartinėje komplikuotoje geopolitinėje situacijoje Lietuvai tai yra aiškus geopolitinis pasirinkimas judėti į Europą, stipresnis įsitvirtinimas euroatlantinėse struktūrose.
Lietuvai nuo sausio 1 dienos tapus 19-ąja euro zonos nare, šalį užplūdo eurų klastotės. Vos ne kasdien Policijos departamentas iš įvairių šalies kampelių gauna pranešimų apie tikėtinai suklastotus banknotus.
Lietuvos bankas gyventojus ragina atidžiai apžiūrėti gaunamas eurų kupiūras. Naujų euro banknotų popierius yra šiurkštesnis, čiuopiant banknotą aiškiai jaučiami raštų nelygumai. Apžiūrėjus banknotą prieš šviesą jame turi būti matomi vandens ženklai ir apsauginis siūlelis. Banknotus vartant turi matytis holograminė juostelė arba holograminis ženklas.

Atgal