VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

07 25. Kuba reikalauja JAV grąžinti Gvantanamą ir nutraukti embargą

Havanai ir Vašingtonui atnaujinus diplomatinius santykius, Kubos užsienio reikalų ministras Brunas Rodrigesas (Bruno Rodriguez) bendroje su JAV valstybės sekretoriumi Džonu Keriu (John Kerry) spaudos konferencijoje pareikalavo nutraukti prekybos embargą jo šaliai. Jis kartu ragino grąžinti Kubai Gvantanamą, kur įsikūrusi JAV karinė bazė. Tai "būtina" santykių normalizavimui, pabrėžė Vašingtone viešintis ministras, kurį cituoja agentūra AFP.
Dž. Keris atkreipė dėmesį į tai, kad Gvantanamo grąžinimas Jungtinėms Valstijoms yra nediskutuotinas. "Tačiau mes suprantame, kad tai Kubai labai svarbu", - pridūrė jis.
Havana reikalauja grąžinti Gvantanamą ir XX amžiaus pradžioje sudarytą nuomos sutartį laiko negaliojančia. JAV tuo tarpu strategiškai svarbios bazės atsisakyti nenori. 7-ojo dešimtmečio pradžioje paskelbtas prekybos embargas Kubai gali būti visiškai atšauktas tik pritarus JAV Kongresui. Tačiau opozicijoje esantys respublikonai, kurie abiejuose parlamento rūmuose turi daugumą, tai griežtai atmeta.
Dž. Keris spaudos konferencijoje ispaniškai pasveikino "santykių su Kubos gyventojais ir vyriausybe atnaujinimą". Buvusios priešininkės dabar esą nori gyventi kaip "geros kaimynės". Tačiau santykių normalizavimas truks ilgai. Tai "kompleksiškas" dalykas, kalbėjo Dž. Keris.
JAV ir Kuba pirmadienį atnaujino prieš 54 metus nutrūkusius diplomatinius santykius. Ambasadų atidarymas yra ligšiolinė šalių suartėjimo, kurį oficialiai pradėjo JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) ir Kubos lyderis Raulis Kastras (Raul Castro), kulminacija. Sausio viduryje B. Obama sušvelnino kai kuriuos prekybos ir kelionių ribojimus ir išbraukė Kubą iš šalių terorisčių sąrašo.
B. Rodrigeso viešnagė Vašingtone yra pirmasis oficialus Kubos užsienio reikalų ministro vizitas nuo revoliucijos 1959 metais. Prieš susitikimą su Dž. Keriu jis dalyvavo ceremonijoje Kubos ambasadoje Vašingtone, per kurią buvo iškelta Karibų šalies vėliava.
JAV vėliava ant ambasados Havanoje pastato suplevėsuos rugpjūčio 14-ąją, kai čia lankysis Dž. Keris. B. Obamos atstovas Jošas Yrnestas (Josh Earnest) pasveikino "istorinį ambasadų atidarymą". Tai esą yra "garbingo dialogo" tarp abiejų šalių rezultatas.

Atgal