VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

04 22. Tyrimas: kyšininkavimo ir korupcijos mažėja, tačiau požiūris keičiasi pernelyg lėtai

Kyšininkavimo ir korupcijos apimtys mažėja - per metus taip manančių Baltijos šalių įmonių vadovų sumažėjo nuo 34 iki 29 proc., teigiama kasmetiniame profesinių paslaugų bendrovės EY korupcijos ir sukčiavimo tyrime. Nors nuo išsivysčiusių šalių skaidrumo standartais vis dar atsiliekame (21 proc.), tačiau lenkiame Rytų Europos šalis, kuriose korupciją problema pripažįsta beveik pusė apklaustųjų (46 proc.).
Vis dėlto kas trečias (32 proc.) apklausoje dalyvavęs vadovas iš Baltijos šalių teigia asmeniškai susidūręs su kyšininkavimu savo darbovietėje, o 27 proc. pateisina bent vieną iš kyšininkavimo formų - asmenines dovanas, pramogas, grynuosius.
Didžioji dauguma apklaustų Baltijos šalių verslo lyderių (88 proc.) pritaria priemonėms, užtikrinančioms skaidrumą, 76 proc. pritaria valstybės institucijų veiksmams neteisėtai veikiančias įmones ir asmenis traukti baudžiamojon atsakomybėn už sukčiavimą ir kyšininkavimą. Vis dėlto kas antras įmonės vadovas pripažįsta, kad kovos su korupcija rezultatus menkina prasti teisminių procesų rezultatai.
EY neteisėtų veiksmų tyrimų ir prevencijos paslaugų padalinio Baltijos šalyse vadovas Liudas Jurkonis, vertindamas tyrimo rezultatus, įžvelgia paradoksalią situaciją.

Atgal