VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

2023.03.31. Tarptautinė Ledlaužių Diena

Kęstutis K. Šiaulytis

Balandžio pirmąją mūsų krašte baigiasi poledinės žūklės sezonas, o jau kitą dieną Lietuvos vidaus vandenų telkiniuose pradedamas dirbtinis ledo dangos atitirpdinimas. To reikalauja gamtosaugininkai, nes išbadėję kormoranai, bei jau iš afrikų parskridę garniai laukia savo eilės smaguriauti ežerų ir tvenkinių žuviene. Kaip ir kasmet, paskutiniąją stintapūkio dieną, šiltai kailiniuoti vyrai ir moterys atsisveikina su pamėgtu žvejybos būdu ant svetingo Kuršių marių ledo. Ten, baltuosiuose sąstingio tyruose, iš visos Lietuvos sugužėję arktinių potyrių mėgėjai, prigludę prie ekečių vilioja vis dar gelmėse slapukaujančius ešerius ir vėgėles.

Poledinės žūklės mėgėja

Nuo Klaipėdos iki Sembos kranto plytintį bekraštį blyškaus sniego peizažą pagyvina tarp Ventės rago ir Nidos pabiręs spalvotų palapinių miestelis. Tose laikinose pastogėse žvejai įsirengė jaukius, nors ir laikinus būstus, čia ypač smagu šaltomis žiemos naktimis, kai spengiančioje vidurmarių tyloje meškerykočių varpeliai praneša ilgai lauktą žinią – kimba! Su savimi atsivežtos kompaktiškos elektros jėgainės ne tik teikia šviesą žuvnamiams, bet ir energija maitina kompiuterius, verda rytinę kavą.

Sužinok savo svorį!

Kuršių Marių panorama ties Nida

 Kai temperatūra minus 25…

Žvejų matematika

Dailininkas Romas Žmuidzinavičius, su nidietiška peikena ant Kuršių marių ledo

Žuvnamio interjeras

Tą pačią balandžio pirmąją, pavakare, šalies didmiesčiuose ir savivaldybių centruose prasideda ilgai laukta Poledžio Žvejų Sugrįžtuvių šventė. Sostinėje, Akropolio ledo arenoje bus rengiamos parodomosios ekečių kirtimo peikenomis ir gremžimo grąžtais varžybos, Gedimino prospekte veiks strimelių rūkykla, garsaus dailininkų klubo „Plekšnė“ nariai „Palangos“ restorane pieš vilniečių šaržus, „Kablyje“ ragausime naujausio ungurių masalo pavyzdžius. Krepšinio sostinėje Kaune vyks piliečių, turinčių žuvų pavardes eisena nuo Nemuno-Neries santakos iki Žalgirio arenos, kur tarp Lydekų ir Karosų komandų bus surengtas oranžinio kamuolio turnyras. Šiauliuose planuojama varinėmis keptuvėmis apdovanoti gražiausias Talšos bei Rekyvos ežeruose pagautas žuvis. Jos bus pagerbtos ir kitu būdu – fotografuojamos.

 Dar prieš dvejus metus Lietuvos vyriausybė kreipėsi į Pasaulinę Meškeriotojų Draugiją, prašydama, kad balandžio pirmoji būtų paskelbta Tarptautine Ledlaužių diena. Pripažinkime – kiek triūso reikia įdėti žvejams, vos ne rankiniu būdu varpant kasmet vis storėjantį marių, ežerų šalčio šarvą! Pagaliau, PMD pritarė mūsų darbščiosios vyriausybės iniciatyvai. Sugiedokime jai „Ilgiausių metų“, pakelkime šaldytuvinio ledo kubeliais pagardintą vaisvandenių taurę!

 

Atgal