VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

05.31. Žurnalistų namuose įdomi dailininko Kęstučio Šiaulyčio paroda – išpažintis

Vytautas Žeimantas

Vilniuje, Žurnalistų namuose (Jogailos g. 11) pradėjo veikti žinomo dailininko Kęstučio Šiaulyčio paroda–išpažintis „Vakar, šiandien, rytoj”. Joje humorografijos, karikatūros, šaržai, iliustracijos, komiksai, stebimagrafijos, škicai, atvirukai, spaudos dizainas, koliažai, žaismės...

„Mano naujausi draugai, dadaistai menininkai, aktyviausiai reiškęsi 1916-1922 metais, teigė: būtina išsilaisvinti nuo savo kūrybos užsakovų! Šiais laikais tai nesunku padaryti – užsakovų mažiau nei Lietuvos Raudonojoje knygoje drugelių... Išlaisvėjęs spaudos menininkas, vis tik negali išsivaduoti nuo priklausomybės kūrybiškai dalyvauti komunikacinėje erdvėje, kuri, laimei, nūdien kosmiškai plati! Taigi, pristatomoje parodoje – DADA kūriniai – laisvės nuotykio rezultatas,” – sakė K. Šiaulytis.

Vytautas Žeimantas

Dailininko K. Šiaulyčio kūrybą pažįsta visi, kas bent kiek domėjosi ar besidomi periodine spauda. Pastaruoju metu jis ypač produktyviai ir kūrybingai reiškiasi „Lietuvos aide”, o pirmieji publikuoti jo piešiniai ir karikatūros pasirodė net prieš penkiasdešimt metų žurnale „Moksleivis" ir savaitraštyje „Kalba Vilnius". Nuo 1972 m. jis pradėjo aktyviai bendradarbiauti humoro ir satyros žurnale „Šluota", o 1978 m. – dirbti šiame leidinyje dailininku. Nuo to laiko labai suartėjo su žurnalistika, tapo ne tik Lietuvos dailininkų, bet ir žurnalistų sąjungos nariu. Jo humorografijos, karikatūros, iliustracijos, komiksai, tekstai buvo publikuojami ne tik „Šluotoje”, bet ir kituose Lietuvos laikraščiuose ir žurnaluose, užsienio humoro leidiniuose.

Senuose „Šluotos” koridoriuose ir susipažinau su K. Šiaulyčiu. Imponavo ne tik jo sugebėjimas keliais štrichais ar potėpiais išjuokti ir pašiepti visuomenės gyvenimo neigiamybes, žmogaus ydas, komiškus bruožus, meistriškai naudojant metaforą, hiperbolę, groteską, ironiją, alegoriją ar šaržo elementus. Imponavo ir jo draugiškas būdas, atviras bendravimas su žmonėmis. „Šluotoje” jis ir sustiprėjo, tapo žinomas kaip karikatūristas, šaržistas, subrendo kaip dailininkas. 

Parodos „Vakar, šiandien, rytoj“ atidarymo dalyviai

Parodos autorius K.K.Šiaulytis ir dailininkas, karikatūristas  Jonas  Varnas

Iš kairės: dail. K.K.Šiaulytis, Dalia Šiaulytienė, Loreta Nikolenkienė, Jonas Laurinavičius

Žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus (viduryje) sveikinimai ir gėlės parodos autoriui K.K.Šiaulyčiui

Šilališkių draugijos pirmininko sveikinimai

Parodos plakatas

1992 metais jau pats pradėjo leisti žurnalą vaikams „Žaliasis laikraštis". Kaip spaudos dailininkas parengė dešimtis įvairių leidinių, dailės katalogų, išleido šimtus atvirukų, keletą komiksų knygelių, surengė parodų Lietuvoje ir užsienyje.

Daug tais metais sukurtų piešinių eksponuojami ir naujausioje jo parodoje. Dailininkas parodą skiria Lietuvos žurnalistų sąjungos 90- mečiui, tai diktuoja ir jos tematiką – čia daug draugiškų šaržų, kuriuose pavaizduoti žinomi žurnalistai Dainius Radzevičius, Domas Šniukas,  Rasa Pilvelytė-Čemeškienė, Loreta Nikolenkienė, Adolfas Strakšys, Ipolitas Skridla, Jeronimas Laucius, kiti. Įdomūs, intriguojantys ir teminiai koliažai, visuomeninį skambesį turinčios karikatūros, šmaikštūs komiksai.

Humoristinis koliažas “Pirmoji žurnalistų balandinė talka”. 1989 m. Dailininkas Kęstutis Šiaulytis

Humoristinis koliažas “Žurnalistų Joninės”. 1989 m. Dailininkas Kęstutis Šiaulytis

Dainius Radzevičius

Loreta Nikolenkienė

Domijonas Šniukas

Darius Lukoševičius

Vidas Mačiulis

„Mane asmeniškai pažįsta bent keturiolika tūkstančių Lietuvos piliečių – esu piešęs jų portretus „akis į akį" daugybės susitikimų erdvėse – žurnalistų renginiuose, kraštotyros ekspedicijose, pleneruose, kelionėse, pobūviuose, konferencijose, pasitarimuose. Dalis tų portretų publikuoti įvairiuose leidiniuose, veidaknygės dalyvių puslapiuose, dalis yra ir šioje parodoje”, – sako K. Šiaulytis.

K. Šiaulytis studijavo dailę Šiaulių universitete, tai jam leido aktyviai reikštis ir kaip dailės pedagogui. Parašė  dailės vadovėlius mokykloms „Moku piešti“ (2003),  „Mano nauji atradimai“ (2003), „Senųjų kultūrų šviesa“ (2004). Parengė keliolika plastinės, kūrybinės veiklos sąsiuvinių vaikams ir moksleiviams.

Šioje parodoje, gaila, nėra jo lietų akvarelių, nors, manding, K. Šiaulytis dabar tapo vienu iš produktyviausiai dirbančių akvarelininkų Lietuvoje. Jis jau keliasdešimt metų keliauja po Lietuvą, akvarelėse įamžindamas tuos vaizdus, kurie traukė jo pastabią akį. Man prisimena 2005 metai, kai mes kartu su K. Šiaulyčiu buvome kraštotyrinėje ekspedicijoje Panemunėje, Plokščių apylinkėse. Vien būdamas Plokščių bažnyčios šventoriuje jis sugebėjo išlieti keliolika įspūdingų akvarelių. Jau išleido autorinius akvarelių reprodukcijų atvirukuose rinkinius „Vilnius“ (2001), „Žemaitija“, „Varnių regioninis parkas“ (abu 2002), „Gargždai“ (2005). Norisi tikėti, kad ateityje Žurnalistų namuose išvysime ir K. Šiaulyčio akvarelių parodą.

Atgal