VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07.04. Lietuva ir Bavarija rengs kultūrinio bendradarbiavimo programą

Lietuva ir Vokietijos Bavarijos žemė ruoš kultūrinio bendradarbiavimo programą, stiprinančią Lietuvos ir Bavarijos kultūros ir meno organizacijų, kūrėjų ir menininkų ryšius, o po dvejų metų Miunchene ir kituose Bavarijoje miestuose planuojama surengti Lietuvos kultūros ir meno pristatymą. Tai numatyta Miunchene pasirašytoje Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Bavarijos žemės mokslo ir meno ministerijos ketinimų deklaracijoje dėl kultūrinio bendradarbiavimo programos parengimo ir įgyvendinimo. Ją pasirašė kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas ir Bavarijos mokslo ir meno ministras Berndas Sibleris.

Ministro M. Kvietkausko teigimu, Lietuvą, Vokietijos Bavarijos žemę ir jos sostinę Miuncheną sieja glaudūs kultūriniai ryšiai, peržengiantys šimtmečius, bendras kultūros paveldas, istorinės atminties išsaugojimo jungtys.

„Miunchene nuo seno studijavo ir kūrė daug lietuvių menininkų, įžymių rašytojų, nemažai jų kuria čia ir dabar. Labai svarbu, kad Lietuvos ir Bavarijos kultūriniai ryšiai ir mainai tęstųsi ir ateityje, taptų nuolatiniai. Tikiu, kad šiandien pasirašoma ketinimų deklaracija ir jos pagrindu parengta programa skatins ilgalaikį bendradarbiavimą tarp Bavarijos ir Lietuvos kultūros profesionalų, kūrėjų ir organizacijų muzikos, literatūros, teatro, kino, vizualiųjų menų, istorinės atminties išsaugojimo srityse, –  sakė M. Kvietkauskas. – Taip pat viliuosi, kad Lietuvos kultūros pavasaris ir ruduo Miunchene ir Bavarijoje 2021 metais taps spalvingu kultūros įvykiu, kuriam pamatą klojame dabar, pasirašydami šį dokumentą“.

Mokslo ir meno ministro B. Siblerio teigimu, Bavarijos žemė ir Lietuva turi daug bendrų sąlyčio taškų, todėl svarbu ir toliau kurti tvirtus ir patikimus ryšius, o šiandien brėžiamas kultūrinio bendradarbiavimo punktyras neabejotinai juos sustiprins.

Pasirašytoje ketinimų deklaracijoje apibrėžiamos Lietuvos ir Bavarijos kultūrinio bendradarbiavimo programos parengimo ir įgyvendinimo sąlygas. Programa turėtų būti patvirtinta 2020 metų pirmoje pusėje, o ją įgyvendinti planuojama 2021 m. pavasarį ir rudenį.

Lietuvos ir Bavarijos kultūros ministrai taip pat aptarė galimybę 2021 metais Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose Vilniuje surengti parodą, susijusią su Bavarijoje saugomomis lituanistinėmis vertybėmis.

Ministras M. Kvietkauskas taip pat susitiko su Miuncheno koncertų salės projekto vadovu Thomu Osterkampu, kuris pasidalijo patirtimi, aktualia Lietuvai, pradedančiai įgyvendinti Nacionalinės koncertų salės projektą.

Trečiadienį kultūros ministras dar susitiko su Miuncheno literatūros namų direktore Tanja Graf, kurią ketina pakviesti atvykti į Lietuvą aptarti lietuvių literatūros renginių ciklo galimybių Miunchene.

Atgal