VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08.07.Keturi fortepijoninės muzikos koncertai

„Keturi Lietuvoje“ – tai keturi fortepijoninės muzikos koncertai, kuriais dalinsis du aktyviai visoje Europoje koncertuojantys pianistai – Rokas Valuntonis ir Neringa Valuntonytė. Atlikėjai Lietuvos publikai atliks jau daugelyje Europos scenų skambėjusias ir puikiai muzikos kritikų įvertintas programas, kurias pristatys kiek neįprastu formatu – pianistų muzikines interpretacijas jungs pasakojimai apie tai, ką iš tiesų reiškia būti menininku bei atlikėju ir kaip atrodo jų karjeros užkulisiai. 

Atlikėjai nagrinės jiems labai svarbų klausimą – ar vis dar verta laikytis tokio „rimto“ klasikinės muzikos atlikėjų stereotipo?

Projekto koncertai:

Rugpjūčio 21 d. 18 val. - Rokas Valuntonis Vilniaus paveikslų galerijoje

Rugpjūčio 27 d. 18 val. - Rokas Valuntonis Anykščių koplyčioje

Rugpjūčio 29 d. 17:30 val. - Neringa Valuntonytė Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje Kaune

Rugsėjo 4 d. 18 val. - Neringa Valuntonytė Panevėžio muzikiniame teatre.

Rokas Valuntonis–  prestižinės Londono agentūros „City Music Foundation“ narys. Muzikos kritikai pianisto jau spėjo paminėti viename didžiausių Europos klasikinės muzikos žurnalų „International Piano Magazine“ bei visam pasauliui žinomame klasikinės muzikos kanale „Classic FM“.

Rokas Valuntonis

Anykščių koncerto programoje – P. Tchaikovsky, F. Chopin, A. Scriabin, D. Scarlatti, C. Debussy ir F. Liszt kūriniai. Ši programa jau sulaukė didžiulės sėkmės Ispanijoje, tarptautiniame Campillos pianistų konkurse, kuriame lietuvis pianistas buvo apdovanotas aukso medaliu ir specialiu publikos prizu. Tačiau tai dar ne viskas – ypatinga charizma apdovanotas R. Valuntonis žavi kūrybingomis interpretacijomis ir neįtikėtinu virtuoziškumu. Jis yra pelnęs aukščiausius apdovanojimus daugiau nei 20 tarptautinių pianistų konkursų Lietuvoje, Italijoje, Švedijoje, Belgijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Olandijoje ir Vokietijoje.

Pianistas R. Valuntonis koncertavo tokiose Europos salėse kaip Milton Court (Barbican Centre), La Sala Verdi, The Wallace Collection, Lietuvos nacionalinė filharmonija ir La Sala Casella Accademia filarmonica Romana. Pianistas pasirodė su Lietuvos nacionaliniu bei Lundo simfoniniais orkestrais, Švento Kristoforo, Panevėžio bei Lietuvos kameriniais orkestrais.

Be tradicinių koncertų R. Valuntonis yra pasirodęs su aktoriais ir skaitovais. Vienas iš pastarųjų bendrų projektų – „Spiritizmo seansas“. Pianistas scena dalinosi su garsiu Lietuvos aktoriumi Kostu Smoriginu. Duetas bandė atskleisti didžių kompozitorių L. van Bethoveno, F. Chopino, S. Rachmaninovo charakterius ir vidinius jų išgyvenimus.

2018–2019 m. sezono metu – solo rečitaliai garsiose Europos salėse: Teatro Juan Brava (Ispanija), Theater Kerkrade (Nyderlandai), Taikomųjų menų ir dizaino muziejuje (Lietuva), Priory Church of St. Bartholemew the Great (Jungtinė Karalystė).

Šiuo metu gyvendama Hanoveryje, pianistė Neringa Valuntonytė aktyviai pradėjo plėsti savo klausytojų ratą Vokietijoje po debiutinio koncerto „En Voyage“ festivalyje „Jiang Artists Festival” 2018-aisiais metais Kaufboirene, po kurio viename žinomiausių Bavarijos laikraščių Allgäuer Zeitung (Kaufbeurer Tagblatt) pasirodė recenzija, pianistės interpretacijas apibūdinusi ypač „jaunatviškomis“, „nepretenzingomis“ bei labai „asmeniškomis“.  Po sėkmingo debiuto, Neringa buvo dar kartą pakviesta pasirodyti „Jiang Artists Festival“ 2019-ais metais, taip pat surengė koncertus Diuseldorfe, Kelne ir Brėmene, lenkiškos muzikos festivalyje „Viva Polonia”, bei fortepijoninės muzikos koncertų serijose – „Bechstein Young Professionals”, „Clavier Fest“, „Klassik  in der Altstadt“Hanoveryje ir „Konzert junger internationaler Preisträger“Getingene.

Neringa Valuntonytė

Neringos koncertinė veikla plečiasi ir už Vokietijos ribų: pianistė pasirodė įvairiose Danijos, Suomijos, Lenkijos, Ukrainos, Estijos, Latvijos, Austrijos bei Lietuvos salėse su solo ir kamerinės muzikos programomis. Neringa surengė svarbius pasirodymus tokiuose festivaliuose bei projektuose kaip „Kristupo vasaros festivalis“, „II Vilniaus fortepijono muzikos festivalis“, „Tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis“, „International Gradus Piano Festival“, „Crossing Keyboards“, „Dni Moniuszkowskie“ bei tarptautiniame forume „Bieszczady bez granic“, kuriame Neringa atliko L. van Beethoven 1-ąjį koncertą fortepijonui su I. Pylatiuk diriguojamu orkestru „Akademia“.

Šių metų pianistės planuose – soliniai koncertai Lietuvoje, Šveicarijoje bei Vokietijoje. 

Atgal