VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09.15. NATO kovos su hibridinėmis grėsmėmis ekspertų komanda baigė darbą Lietuvoje

„NATO ekspertai glaudžiai dirbo su Lietuvos institucijomis, dalijosi informacija ir patirtimi, kaip kovoti su hibridinėmis grėsmėmis. NATO ir toliau solidarizuosis su Lietuva, o mes palaikysime artimus ryšius dėl saugumo klausimų regione. NATO tęs situacijos pasienyje su Baltarusija stebėjimą, kuri per migrantų krizę, daro spaudimą mūsų sąjungininkams Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje“, – sako NATO kovos su hibridinėmis grėsmėmis ekspertų komandos vadovas Michael Ruhle. Vakar jo vadovaujama komanda baigė darbą Lietuvoje, kur beveik porą savaičių analizavo prieš Lietuvą vykdomą hibridinę agresiją.

Rugsėjo 7 d. į šalį atvykusi NATO ekspertų grupė, kurią sudarė kibernetinio saugumo, Baltijos jūros regiono, politikos planavimo, strateginės komunikacijos ir kiti ekspertai iš NATO šalių, siekė visapusiškai išanalizuoti saugumo situaciją, prieš Lietuvą vykdomus veiksmus ir pateikti rekomendacijas Lietuvai dėl atsako, o taip pat – prieš Lietuvą vykdomą kampaniją analizuoti kaip praktinį „hibridinių grėsmių“ atvejį, kurio pagrindu galima daryti išvadas Aljansui, siekiant geriau pasirengti panašiems iššūkiams ateityje.

Lietuvoje dirbusi NATO kovos su hibridinėmis grėsmėmis paramos komanda susitiko su valstybės institucijų, kariuomenės, akademinio pasaulio ir nevyriausybinių organizacijų atstovais, lankėsi Rukloje, vyko į pasienį ir atlikę situacijos analizę pateikė rekomendacijas Lietuvai.

 „Šios NATO paramos komandos aktyvavimas atliko ne tik ekspertinį-patariamąjį, bet ir simbolinį vaidmenį – tai rodo NATO įsitraukimą ir solidarumą bei pripažinimą, kad Aljansas veiksmus prieš Lietuvą vertina kaip hibridinę ataką“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, dėkodamas komandai už atliktą darbą.

NATO paramos grupę atsiųsti į Lietuvą nusprendė gavusi oficialų Lietuvos prašymą. Tam Šiaurės Atlanto Taryboje rugpjūtį vienbalsiai pritarė visos NATO sąjungininkės. Pasak ministro A.  Anušausko, NATO kovos su hibridinėmis grėsmėmis paramos komandos aktyvavimas Lietuvoje rodo tai, kad sąjungininkai atsakingai vertina Lietuvos geopolitinį kontekstą ir rengiasi bet kokiam galimam incidentui.

NATO kovos su hibridinėmis grėsmėmis paramos komanda yra Aljanso patariamojo-ekspertinio pobūdžio instrumentas, kurio aktyvavimo NATO šalis gali paprašyti susidurdama su neeiline, hibridine situacija šalyje. Valstybė narė kreipiasi į NATO generalinį sekretorių su prašymu detalizuodama, kokios pagalbos ir kokiose srityse reikia. NATO ekspertai gali padėti atremti hibridines grėsmes kibernetinio saugumo, energetinio saugumo, kovos su terorizmu, civilinio pasiruošimo ir strateginės komunikacijos srityse. Sprendimą aktyvuoti ekspertų grupę priima Šiaurės Atlanto Taryba.

Iki šiol vienintelį kartą, 2019 m., NATO kovos su hibridinėmis grėsmėmis paramos komanda buvo aktyvuota Juodkalnijoje, to tuomet paprašius šios šalies Vyriausybei.

Pastaraisiais mėnesiais prieš Lietuvą nukreiptą hibridinę agresiją vykdo Lukašenkos režimas. Per sieną su Baltarusija šiemet į šalį neteisėtai pateko daugiau nei 4 tūkst. migrantų.

 

Atgal