VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09.25. Lietuva remia ES deklaraciją dėl „Ghostwriter“ kibernetinių atakų pasmerkimo ir ragina išnaudoti daugiau politinių įrankių

„Lietuva tvirtai remia bendrą Europos Sąjungos deklaraciją, kuri griežtai smerkia su Rusija siejamas „Ghostwriter“ kibernetines-informacines atakas, nutaikytas į ES valstybių narių demokratinius procesus, institucijas, politikus, žiniasklaidos atstovus ir, apskritai, visuomenę“, –  teigia krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

„ES turime efektyvias, taip vadinamo, ES kibernetinės diplomatijos rinkinio priemones, įskaitant kibernetinių grėsmių sankcijas, ir privalome duoti stiprų signalą Rusijai, kad toks elgesys kibernetinėje erdvėje yra netoleruotinas ir turės pasekmių“, – teigia M. Abukevičius

 ES Vyriausiojo įgaliotinio paskelbtoje deklaracijoje  visos Europos Sąjungos vardu teigiama, kad kelios ES valstybės narės pastaraisiais metais stebi su Rusija siejamą kenkėjišką „Ghostwriter“ kibernetinę veiklą. ES ir jos valstybės narės griežtai smerkia šią kenkėjišką kibernetinę veiklą, kurią visi susiję veikėjai turi nedelsiant nutraukti. Rusijos Federacija raginama laikytis atsakingos valstybės elgesio kibernetinėje erdvėje normų.

„Pastaraisiais mėnesiais pasirodę vieši pareiškimai apie suaktyvėjusius kibernetinius-informacinius išpuolius prieš Lenkijos ir Vokietijos politikus bei demokratinius šių šalių procesus rodo, kad galimai „Ghostwriter“ geografija išsiplėtė, todėl šios dienos ES politinis atsakas yra savalaikis ir būtinas“, – teigia M. Abukevičius.

Remiantis viešai skelbiama tarptautinių kibernetinio saugumo kompanijų informacija, su Rusija siejamos grupuotės jau kelerius metus vykdo prieš Baltijos valstybes nukreiptą kenkėjišką kibernetinę-informacinę veiklą, savo atakoms išnaudoja pažeidžiamus naujienų portalus, taip pat klastoja elektroninius laiškus ir žinomų valdžios atstovų tapatybes.

 

Atgal