VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

2022.05.16. G-7 kritikuoja Indijos sprendimą apriboti kviečių eksportą

Indija  uždraudė eksportuoti kviečius be vyriausybės pritarimo, rekordiškai karštą kovo mėnesį smarkiai sumažėjus gamybai, o šis žingsnis tolygus smūgiui šalims, susidūrusioms su tiekimo trūkumu ir sparčiai augančiomis kainomis dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

 

Delio sprendimą aštriai sukritikavo Vokietijoje susirinkusių Didžiojo septyneto (G-7) šalių žemės ūkio ministrai, perspėję, kad tokios priemonės tik pagilins krizę, prasidėjusią dėl kylančių žaliavų kainų.

 

„Jei visi pradės taikyti eksporto apribojimus arba uždarys rinkas, krizė dar labiau pagilės“, – per spaudos konferenciją Štutgarte sakė vokiečių žemės ūkio ministras Cemas Ozdemiras (Džemas Ezdemiras).

 

Pasaulyje šiuo metu brangsta kviečiai tvyrant nuogąstavimams dėl pasiūlos, kadangi Rusija vasarį įsiveržė į Ukrainą, kuriai anksčiau teko 12 proc. pasaulinio eksporto.

 

Kainų šuolis, pablogėjęs dėl trąšų stygiaus ir prasto derliaus, prisidėjo prie pasaulinės infliacijos bei sukėlė bado ir socialinių neramumų pavojų skurdesnėse šalyse.

 

Indonezijai uždraudus eksportuoti palmių aliejų, o Indijai apribojus kviečių eksportą, kilo susirūpinimas ir dėl didėjančio protekcionizmo.

Atgal