VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

2022.09.25. Apie Vytauto Didžiojo karo muziejuje atidarytą parodą „Amžinai laisva Ukraina!“

Raimundas Kaminskas

2022-09-22 Kaune, Vytauto Didžiojo karo muziejuje buvo atidaryta LR Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės globojama paroda „Amžinai laisva Ukraina!“. Parodą sudaro 250 unikalių 1914–1923 m. Ukrainos kariuomenės eksponatų iš įvairių Ukrainos ir JAV muziejų, archyvų ir bibliotekų. Ši paroda – pirmasis Europoje Ukrainos, kaip kandidatės į ES, muziejinis projektas, apjungiantis Lietuvą, Ukrainą bei JAV.

Paroda siekiama pagerbti Ukrainos ginkluotąsias pajėgas – pagrindinį Ukrainos nepriklausomybės garantą, pabrėžiant ryšį tarp šiuolaikinės Ukrainos gynėjų kartos ir tų, kurie kovojo 1917–1921 m. dėl Ukrainos nepriklausomybės.

Parodoje atskleidžiami įspūdingi ir mažai žinomi tarpukario Ukrainos nepriklausomybės kovų puslapiai, ypatingai aktualūs šiuolaikiniame karo kontekste. Pagrindinis dėmesys yra skiriamas XX a. pr. Ukrainos kariuomenės uniformų istorijai iš ukrainiečių Sečės šaulių, Ukrainos centrinės Rados, Ukrainos Liaudies Respublikos, Vakarų Ukrainos Liaudies Respublikos, Ukrainos etmono Pavlo Skoropadskio valdymo ir Ukrainos Liaudies Respublikos direktorijos laikotarpių. 

 

Iki karo Ukrainoje pradžios ši paroda buvo eksponuojama Nacionaliniame Ukrainos istorijos Antrojo pasaulinio karo metais muziejuje, Kyjive, tačiau muziejinės vertybės buvo evakuotos ir perkeltos į Vytauto Didžiojo karo muziejų.

Parodos atidaryme dalyvavo LR Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė, LR Krašto apsaugos ministras dr. Arvydas Anušauskas,  LR Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė   Paulė Kuzmickienė, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Bešta, LGGRTC generalinio direktoriaus vyriausiasis patarėjas Aivydas Keršulis su LGGRTC darbuotojais Remigijumi Černiumi ir dr. Raimundu Kaminsku,  Lietuvos kariuomenės,  Lietuvos šaulių sąjungos atstovai ir kiti svečiai.

Parodos autorius – Ukrainos istorijos Antrajame pasauliniame kare nacionalinis muziejus ir Bogdano Gubskio fondas „XXI a. Ukraina“.

Parodos dizaineris – Parodos dizaineris – Ukrainoje žinomas menininkas, monetų kūrėjas, ekslibristas Volodymyras Taranas.

Parodos partneriai:  Lietuvos kultūros institutas ir Kultūros atašė Ukrainoje, Lietuvos Respublikos ambasada Ukrainoje.

Paroda „Amžinai laisva Ukraina!“ Vytauto Didžiojo karo muziejuje bus eksponuojama iki gegužės pabaigos. 

 

Atgal