VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

2023.06.06. VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

Tęsiant tyrimą maisto klastočių byloje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai jau atliko daugiau kaip 50 patikrinimų didmenine, mažmenine prekyba bei sandėliavimo veikla užsiimančiuose ūkio subjektuose.

Po atliktų patikrinimų, 14 maisto tvarkymo subjektų veikla apribota: UAB „Lacerta aurea“, UAB „Ladaima“ ir jai priklausęs parduotuvių tinklas „Sale“, UAB „Libertalia, MB „Punkt“, ir kelių fizinių asmenų, susijusių su maisto prekių tvarkymu, veikla:

Jau yra inicijuotas jų įtraukimas į VMVT viešinamą Nepatikimų maisto tvarkymo subjektų sąrašą.

Visais atvejais aptiktų suklastotų produktų tiekimas į rinką apribotas, toliau tęsiami patikrinimai susijusiose įmonėse bei produktų laikymo vietose. Šios dienos duomenimis, virš 220 t maisto gaminių tiekimas rinkai yra sustabdytas.

Šiuo metu VMVT specialistai taip pat papildomai renka duomenis iš įmonių į kurias pagal turimas žinias galimai pateko maisto gaminiai suklastotais tinkamumo vartoti terminais. Įmonėms, vykdančioms prekybą ar užsiimančioms viešuoju maitinimu nurodyta kuo skubiau informuoti VMVT apie turimus produktų likučius, įsivertinti juos pagal savikontrolės procedūras, nuodugniai patikrinti iš prekių tiekėjų gautas prekes.

Maisto gaminių laboratoriniai tyrimai

VMVT pareigūnai taip pat atrinko maisto gaminių mėginius laboratoriniams tyrimams atlikti  – maisto saugai patikrinti. Gauti pirmųjų mėginių rezultatai: rūkytų antienos kubelių, virtų Franfkurto dešrelių, Pana cota kreminių ledų su karamele ir riešutais – salmonelių aptikimui, šaldytos žuvies, rūkyto upėtakio filė – monocitogeninių listerijų aptikimui ir skaičiaus nustatymui, skrudintos maltos kavos – ochratoksino A kiekio nustatymui, kokosų pieno „Suziwan”, rūkyto upėtakio filė  – organoleptinių (juslinių) savybių nustatymui. Šiuose mėginiuose patogenų neaptikta, mikotoksinų nenustatyta. Kitų mėginių laboratoriniai tyrimai toliau tęsiami, laukiama rezultatų.

Svarbi žinia vartotojams

VMVT specialistai ragina vartotojus įsivertinti iš aukščiau nurodytų įmonių įsigytus ir vis dar nesuvartotus gaminius. Tarp sulaikytų gaminių didelė dalis asortimento buvo įvairūs saldumynai, alus, nealkoholiniai gėrimai, taip pat vaikų tarpe mėgstami spraginti kukurūzai, krekeriai, vafliai, ledinukai ir kt. Dėl neaiškios kokybės ir saugos, tokių gaminių duoti vaikams nepatartina.

Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį ir įvertinti visų įsigytų maisto gaminių saugą: prieš vartojimą reikėtų atidžiai apžiūrėti ar nepažeista, neišsipūtusi pakuotė, įvertinti gaminio spalvą, kvapą, tekstūrą. Jeigu kyla abejonių ar maistas vis dar saugus vartoti, patartina nerizikuoti savo sveikata ir geriau jį saugiai sunaikinti.

Atgal