VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

04.02. Seimas atleido A. Jakubauską iš LGGRTC generalinio direktoriaus pareigų

Balandžio 1 d. Seimas atleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) generalinį direktorių Adą Jakubauską iš užimamų pareigų.

Adas Jakubauskas | lrt.lt nuotr.

„Šis siūlymas grindžiama tuo, kad centro generaliniam direktoriui A. Jakubauskui dėl susiklosčiusios konfliktinės situacijos nepavyksta užtikrinti sklandaus centro darbo. Centre dėl per pastaruosius mėnesius  susidariusios atmosferos, dėl informacijos teikimo darbuotojams ir darbuotojų teisės laisvai reikšti savo nuomonę ir įsitikinimus ribojimo, yra susiklosčiusi konfliktinė situacija tarp centro generalinio direktoriaus ir dalies darbuotojų“, – pristatydama Seimo valdybos siūlymą, parengtą vadovaujantis darbo grupės tyrimo išvadomis, sakė Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Pasak Seimo vadovės, su centru esą atsisako bendradarbiauti universitetai, Lietuvos istorijos institutas.

„Priežastis, kodėl stoviu čia, yra bandytos pradėti centre reformos. Tas reformas daryti mane įpareigojo prieš tai buvusio Seimo valdybos sudarytos darbo grupės išvados. Jaučiuosi lyg būčiau patekęs tarp politinių girnų, tiksliau, tarp dviejų Seimo valdybų. Anos kadencijos Seimo valdybos ir šios valdybos girnų“, – įsitikinęs A. Jakubauskas.

A. Jakubausko palaikymo mitingas  „Už  prof. A.Jakubauską ir už Lietuvos istoriją“.  Jono Česnavičiaus nuotraukos

„Ne kiekvienas karys gali vadovauti kariniam vienetui ir būti geru vadu. Galbūt gerbiamas A. Jakubauskas yra tikrai geras mokslininkas, kuris galėtų savo potencialą realizuoti kitose pareigose. Ir dabar, kad išsaugotume centrą, kurį puoselėjome 30 metų visi kartu, su darbuotojais, esame padarę daug puikių darbų, suradę daugybę partizanų palaikų, palaidojimo vietų, pastatę daugybę paminklų, ir mums tai yra labai svarbi institucija, aš palaikau instituciją, ir esu už tai, kad šioje situacijoje reikia keisti vadovą“, – apibendrino Seimo darbo grupės narys Arvydas Pocius.

Už A. Jakubausko Seimo nutarimą „Dėl Ado Jakubausko atleidimo iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinio direktoriaus pareigų“ (projektas Nr. XIVP-382) slaptu balsavimu pasisakė 79, prieš balsavo 4 Seimo nariai.

Seimui sprendžiant LGGRC likimą Vilniuje prie Seimo buvo surengtas A. Jakubausko palaikymo mitingas „Už prof. A.Jakubauską ir už Lietuvos istoriją“. Įvairiuose Lietuvos miestuose prie buvusių KGB pastatų vyko piketai.

 

Atgal