VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

04.09. Seimo Pirmininkė dalyvavo Holokausto atminimo dienos (Yom Hashoah) minėjime

Balandžio 8 d. Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen dalyvavo Holokausto atminimo dienos (Yom Hashoah) minėjime, vykusiame prie Panerių memorialo Vilniuje. Į susirinkusius minėjimo dalyvius Seimo Pirmininkė kreipėsi kalba, kurioje atkreipė dėmesį į Holokausto tragedijos mastą ir reikšmę pasaulio istorijai.

Minėjimas prie Panerių memorialo Vilniuje. Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Džoja Gunda Barysaitė)

„Mūsų pareiga šiandien yra suskaičiuoti visus, kiek įmanoma, „šovinius“ – argumentuotai ir nešališkai, maksimaliai sąžiningai. Nes šūvis – tai nutrauktas gyvenimas. Vien čia, Paneriuose, sunaikinta apie šimtas tūkstančių žmonių, kurių didžioji dauguma – žydai. Toks nešališkas suskaičiavimas, pasvėrimas, įvertinimas yra atminties politikos pagrindas. Nes veiksminga, į ateitį orientuota atminties politika apima ir mokslinių tyrimų, dokumentavimo bei švietimo skatinimą, ir pastangas įamžinti bei pagerbti, ir moralinę atsakomybę už išlikusias, vis dar veikiančias traumas“ − sakė Seimo Pirmininkė.

Savo kalboje V. Čmilytė-Nielsen taip pat taip pabrėžė žmonių, saugojusių ir gelbėjusių žydus Holokausto laikotarpiu pripažinimo svarbą.

„Turime ir kitą, ne mažiau svarbią pareigą – pamatyti žmones, turinčius sielą. Žmones, išsaugojusius žmogiškumą, nebijojusius rizikuoti mirties akivaizdoje. Tų žmonių istorijos yra sklidinos atjautos, pasišventimo ir dramatizmo. Jų darbai šiandien ne priešina, o sutelkia. Holokausto studijų centras „Yad Vashem“ už žydų gelbėjimą Pasaulio tautų teisuoliais yra pripažinęs apie 900 Lietuvos žmonių. Tikiu, jų buvo kur kas daugiau. Neabejotina, tos pastangos išsaugoti ir išgelbėti žmogiškumą nusipelno įamžinimo, kuris nuolat primintų užrašą Pasaulio teisuolių diplome – „Kas išgelbėjo vieną žmogų, tarsi būtų išgelbėjęs visą pasaulį“, – teigė Lietuvos parlamento vadovė.

 

Atgal