VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

04.24. Latvijoje apsilankęs A. Anušauskas aptarė regioninio saugumo grėsmes: „NATO turi tęsti situacijos stebėjimą“

Balandžio 23 d. krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas atvyko vizito į Rygą, kur susitiko su Latvijos gynybos ministru Arčiu Pabriku (Artis Pabriks). Ministrai aptarė Baltijos šalių bendradarbiavimą bei veiksmų koordinavimą NATO ir ES formatuose. Diskutuojant apie regioninį saugumą buvo aptarti provokaciniai Rusijos veiksmai prie Ukrainos sienų ir okupuotame Kryme, o taip pat – Rusijos strateginė partnerystė su Baltarusija.

„Manome, kad Rusija nesirengia visaapimančiai karinei intervencijai Ukrainoje, tačiau neatmetame ribotų Rusijos karinių veiksmų prieš Ukrainą galimybės, todėl turime ir toliau tvirtai bei vieningai palaikyti Ukrainos teritorinį vientisumą ir jos sienų neliečiamumą. NATO darbotvarkėje turime išlaikyti ir Rusijos – Baltarusijos karinių santykių klausimą. Aljansas turėtų tęsti situacijos stebėjimą. Norėtume išgirsti NATO vertinimą, kaip tolesnė Rusijos – Baltarusijos integracija gali paveikti mūsų pajėgumus“, – Latvijos gynybos ministrui sakė A. Anušauskas.

A. Anušauskas ir jo delegacija apsilankė Adažių poligone, kur apžiūrėjo latvių kurtus nepilotuojamus orlaivius. Vizito metu ministras bendravo ir su Latvijos kariuomenės vadu Leonidu Kalniniu (Leonīds Kalniņš).

Lietuva šiemet pirmininkauja Baltijos šalių gynybos bendradarbiavimui. Baltijos šalys pastaraisiais metais aktyviausiai bendradarbiauja karininkų rengimo Baltijos gynybos koledže, NATO oro policijos, karinių jūrų pajėgų, bendrų pratybų srityse. Taip pat vykdomas pajėgumų planavimo sinchronizavimas, koordinuojami bendri įsigijimai, rengiamos bendros pratybos, mokymai, seminarai, bendradarbiauja atskiros karinės pajėgos. Dar vienas svarbus Baltijos šalių bendradarbiavimo prioritetas  – supaprastinto sąjungininkų atvykimo ir judėjimo Baltijos šalyse procedūrų įgyvendinimas.

Viešėdamas Latvijoje A. Anušauskas pasinaudojo proga oficialiai pakviesti šios šalies gynybos ministrą A. Pabriką į gegužę Lietuvoje planuojamą trijų Baltijos šalių gynybos ministrų susitikimą.

 

Atgal