VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

04.28. Kodėl Vilnius gaili Antanui Smetonai suoliuko sostinės aikštėje?

Darius Kuolys

 

Kur priglaus istorinė sostinė pirmąjį Lietuvos Respublikos prezidentą - prie blyninės ar Odminių skvere priešais Katedrą? O gal Simono Daukanto aikštės pakrašty?

Be rimtesnių viešų diskusijų Vilniaus savivaldybė parinko vietą Antano Smetonos paminklui Gedimino prospekte - ant pėsčiųjų tako priešais blyninę. Taip, šioje vietoje kadaise stovėjusiuose Teismo rūmuose posėdžiavo Antano Smetonos pirmininkaujama Lietuvos Valstybės Taryba. Bet ar todėl ši erdvė yra tinkamiausia pirmojo Lietuvos prezidento atminimui įamžinti? Ar nėra toje erdvėje jau padaryta visa, kas įmanoma - pakabinta atminimo lenta ir Lietuvos Valstybės Tarybai, ir jos pirmininkui, ir pirmosioms vyriausybėms atminti.

Kodėl Vilniaus kultūrininkui ir visuomenininkui, žurnalistui ir leidėjui, Platono vertėjui, Žemės banko tarnautojui ir politikui, modernios Lietuvos valstybės kūrėjui Antanui Smetonai neskyrus kuklaus suoliuko Odminių skvere, nuo kurio jis vėl galėtų žvelgti, kaip kadaise žvelgęs, į Katedrą ir Aukštutinę Vilniaus pilį? Ar suoliuko po kaštonais Simono Daukanto aikštėje, nuo kurio ironišku filosofo žvilgsniu galėtų stebėti dabartinį politinį spektaklį?

Argi Antanas Smetona nebūtų tokios Vilniaus ir vilniečių pagarbos vertas?

Atgal