VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

05.01. Lietuvoje kuriamas pagalbos nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems žmonėms tarnybų tinklas

Šalyje kuriamas specialių pagalbos tarnybų, kurios teiks akredituotą pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems žmonėms, tinklas. Jis padės užtikrinti, kad operatyviai būtų suteikta profesionali pagalba nuo bet kokios nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims. Tokiai pagalbai teikti iš valstybės biudžeto šiemet skiriama 500 tūkst. eurų, nuo kitų metų tam kasmet planuojama skirti apie 1 mln. eurų. Pagalba nukentėjusiems asmenims bus teikiama nemokamai.

„Siekiame, kad kokybišką ir efektyvią pagalbą operatyviai gautų nuo bet kokios nusikalstamos veikos nukentėję asmenys,  o pati pagalba atlieptų jų individualius poreikius. Šiai pagalbai suteikti kuriame specialių pagalbos tarnybų tinklą“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė M. Navickienė.

Organizacijos, norinčios teikti akredituotą pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims, kviečiamos iki šių metų birželio 1 d. pateikti Socialinių paslaugų priežiūros departamentui prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos prašymus suteikti akreditaciją tokiai pagalbai teikti.

Socialinių paslaugų priežiūros departamentas akreditavimo procedūrą atliks ne ilgiau nei per 30 kalendorinių dienų. Teisė teikti akredituotą pagalbą bus suteikiama trejiems metams.

Pagalbos tarnyba, gavusi nukentėjusio asmens duomenis iš pirmojo kontakto institucijos arba iš paties asmens, kuris tiesiogiai kreipėsi į pagalbos tarnybą, organizuos ir teiks pagalbą, atsižvelgdama į individualius nukentėjusio asmens bei dėl padarytos nusikalstamos veikos atsiradusius poreikius. Visų pirma, suteiks informaciją apie nukentėjusio asmens teises ir jas galinčias užtikrinti institucijas, teiks emocinę ir psichologinę pagalbą arba ją suorganizuos, prireikus parūpins laikiną apgyvendinimą, informuos apie socialines paslaugas teikiančias įstaigas ir organizacijas, sveikatos priežiūros įstaigų teikiamas paslaugas ir kitą pagalbą.

Teisė teikti akredituotą pagalbą nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems asmenims gali būti suteikiama Lietuvos Respublikoje ar kitoje Europos Sąjungos valstybėje narėje arba kitoje Europos ekonominės erdvės valstybėje įsisteigusiai organizacijai, ar jo padaliniui, kuris pageidauja teikti akredituotą pagalbą ir atitinka numatytus reikalavimus. Organizacija, norinti teikti akredituotas paslaugas nuo nusikalstamos veikos nukentėjusiems žmonėms, visų pirma, privalo turėti patalpas, kuriose į įstaigą besikreipiantis asmuo galėtų gauti privačią konfidencialią specialisto konsultaciją, užtikrinti galimybes nukentėjusiems asmenims teikti nuotolines konsultacijas. Pageidaujančios teikti akredituotą pagalbą įstaigos darbuotojai, dirbantys tiesiogiai su nukentėjusiais asmenimis, privalo turėti aukštąjį socialinių mokslų studijų srities išsilavinimą arba ne mažesnę negu vienerių metų darbo patirtį pagalbos nukentėjusiems asmenims teikimo srityje.

Akredituota pagalba bus finansuojama valstybės biudžeto lėšomis. Jai teikti šiemet skirta 500 tūkst. eurų. Šios lėšos bus lygiomis dalimis paskirstomos pagalbos tarnyboms.

Informatikos ir ryšių departamento skelbiamais duomenimis, 2020 m. Lietuvoje buvo užregistruotos 46306 nusikalstamos veikos.

 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

 

Atgal