VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

06.02. Vilniuje – pasirengimas NATO viršūnių susitikimui

Rengiantis NATO viršūnių susitikimui, į koordinacinį susitikimą Vilniuje susirinko Baltijos šalių, Lenkijos ir Ukrainos Prezidentų vyriausieji patarėjai užsienio politikos ir nacionalinio saugumo klausimais.

Įprastą reguliarų Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos vyriausiųjų patarėjų susitikimą šiais metais papildė ir Ukraina.

Vilniuje susitiko Baltijos šalių, Lenkijos ir Ukrainos Prezidentų patarėjai

Prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino birželio 1 d. į susitikimą Vilniuje susirinkusius Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Ukrainos Prezidentų vyriausiuosius patarėjus užsienio politikos ir nacionalinio saugumo klausimais ir akcentavo, kaip svarbu regioninio saugumo klausimus spręsti reguliariai konsultuojantis ir koordinuojantis su artimiausioje kaimynystėje esančiomis Lietuvos bendramintėmis.

„Baltijos valstybių ir Lenkijos požiūris, vertinant saugumo aplinką, kurią sąlygoja agresyvi ir kenkėjiška Rusijos elgsena ir retorika, sutampa. Sprendinių, kaip stiprinti mūsų šalių saugumą ir apginamumą, turime ieškoti kartu ir, žinoma, glaudžiai dirbdami su kitais sąjungininkais NATO, kurie prisideda prie mūsų regiono saugumo stiprinimo, efektyvaus atgrasymo ir gynybos užtikrinimo“, – sakė Prezidentas.

Susitikime dalyvavo ir Ukrainos atstovai, su kuriais aptarta Kryme ir Ukrainos rytuose susiklosčiusi saugumo situacija, kai Rusija dislokavo beprecedenčio masto karines pajėgas ir ginkluotę prie Ukrainos sienų. Susitikimo dalyviai pabrėžė, kad stabilumas ir saugumas rytinėje NATO kaimynystėje yra svarbus visų mūsų saugumo faktorius.

Turime padėti Ukrainai – NATO sustiprintų galimybių partnerei – visapusiška politine ir praktine pagalba įgyvendinti euroatlantines aspiracijas ir tikslus, tarp jų ir Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos (LITPOLUKRBRIG) brigados teikiamas apmokymų ir pratybų galimybes.

Vyriausiųjų patarėjų susitikime aptartas platus užsienio politikos ir saugumo klausimų spektras, įskaitant transatlantinio bendradarbiavimo ir JAV vaidmens mūsų regiono saugumui svarbą bei pasirengimą birželio 14 d. vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui Briuselyje. Aptartos Rusijos veiksmų implikacijos regiono saugumui, atsakas į Baltarusijos režimo veiksmus ir kiti aktualiausi užsienio ir saugumo politikos klausimai.

 

Atgal