VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

06.06. Baltarusija uždraudė beveik visiems gyventojams išvykti į užsienį

Minsko režimas užsidaro – bent kol kas. Baltarusija antradienį paskelbė, kad laikinai uždraudžia beveik visiems šalies gyventojams išvykti iš šalies. Sprendimas galioja ir tūkstančiams žmonių, turinčių teisę gyventi užsienyje, skelbia BBC.

Išimtys taikomos tik valstybės tarnyboje dirbantiems baltarusiams, kurie vyksta į oficialias komandiruotes, ir valstybinio transporto darbuotojams.
Nuo praėjusių metų rinkimų, kai Baltarusijoje prasidėjo masiniai protestai ir areštai, iš šalies jau išvyko daug disidentų, nemažai jų – į Lietuvą, Lenkiją.
Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas tinkle „Telegram“ pranešė, kad sulaukė „daug prašymų palikti Baltarusiją remiantis užsienio šalių išduotais leidimais gyventi“.

Minsko oro uostas. „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Komitetas pridūrė, kad nuo šiol iš Baltarusijos galės išvykti tik žmonės, turintys leidimą nuolat – ne laikinai – gyventi kurioje nors užsienio šalyje. Pranešime taip pat teigiama, kad priemonių imamasi dėl koronaviruso pandemijos. „Prezidentas Lukašenka šiurkščiai apribojo baltarusių teisę keliauti, nustatydamas, kad tam tikras pagrindas (leidimas gyventi svetur) nepakankamas norint palikti Baltarusiją. Konstitucijoje tokių sąlygų nėra. Akivaizdus įstatymo pažeidimas“, – tviteryje parašė S.Cichanouskajos patarėjas užsienio politikos klausimais Valerijus Kovalevskis.
Nauji apribojimai galioja ir užsienio šalių piliečiams. Jie Baltarusiją nuo šiol gali palikti tik po 10 dienų izoliavimosi laikotarpio.
 

Atgal