VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

07.13. Tai ne tik migracijos problema

Albinas Januška

 

Yra dvi skirtingos migrantųproblemos Lietuvai. Norisi tąparašyti, bandant susivokti, kas yra svarbūs, o kas, deja, tik antraeiliai, vadybiniai reikalai.

Pirma problema- kądaryti su atėjusiais prie Lietuvos sienos, kaip juos sugaudyti, apgyvendinti, aprūpinti, greičiau išnagrinėti jųprašymus ir suteikti prieglobstįarba išsiūsti namo.

Nepriimti- kaip siūlo kai kurie asmenys galima, bet tam reikia išstoti iš ES.

Taigi, tam ir reikalingi pareigūnai pasienyje, vertėjai, net gal malūnsparniai, kuriųprašėPrezidentas. Bet svarbu pastebėti- visi šie veiksmai yra svarbūs vidaus susitvarkymo prasme, bet jie nesprendžia migrantųsustabdymo, atvirkščiai- kai kurie, galbūt, net skatina. Jei mes susitvarkom su tūkstančiu, tai gausit dar kelis. O nesusitvarkyti ir žmogiškai teisingai mes negalime.

Ir siena, ji reikalinga, bet daugiau ateičiai. Pagaliau supratome, kąreikėjo suprasti ir daryti anksčiau.

Tai kądaryti dabar?

Todėl, antra problema- reikalinga atgrasymo politika. ( Atgrasymo politika negali būti nehumaniškas elgesys su nelegalais ).

Kas jąsudaro?

A. Traktuoti, paskelbti tai kaip agresiją(ataką, diversiją, karą, hibridinę..). Ir tai yra tiesa, vyksta organizuotas žmoniųkontrabandos, prekybos žmonėmis, prisidengiant žmoniųnelaimėmis, ataka prieš Lietuvą, ES ir NATO. Tai pakeičia naratyvą- tai ne tik migracijos problema, bet Lietuva yra užpulta.

B. Kartu su ES Komisija (ne tik dvišaliai, bet kaip ES dalis) siekti, kad tokios šalys kaip Irakas, Iranas, Sirija nedalyvautųžmoniųkontrabandoje. Bet, atsižvelgiant įtųšaliųpolitinęsituaciją, tikėtis pilnos sėkmės neverta. Plius- humanitarinėir moralinėproblema Lietuvai, kad dauguma pabėgėliųiš Irako yra kurdai. Sunku būtųįtikėti, kad kurdai tėra tik ekonominiai migrantai.

C. SVARBIAUSIA. Kartu su ES pasiekti, kad tokiais atvejais, tie kas naudoja kare civilius kaip priedangąsavo tikslams, gautųpagal nuopelnus, kad daugiau taip daryti nesinorėtų. Tokiųbandymųužpulti ES priešiškos valstybės organizuota žmoniųkontrabanda jau buvo bent trys. Šiuo atveju, Baltarusija režimas turi būti baudžiamas dar skaudžiau. Ir ES turi instrumentųtąpadaryti, o prieš darant, diplomatiniais kanalais dar ir įspėti A.Lukašenką(ir Rusiją) apie pasekmes. Jam turi neapsimokėti mus pulti. Čia yra raudona iš raudoniausiųlinijų.

Ir tai, tiktai tai yra sprendimas. ES turi reaguoti visa savo galia. Tam Lietuva turi įtikinti ES veikti, surasti sau valstybių-nariųdraugų, kurie Lietuvątame paremtų. Tai yra svarbiausia, o ne kelios dešimtys ES pareigūnųar net malūnsparnių.

Kiek matosi, užsienio reikalųministras, šiandien pradėjo šiąsvarbiausiąLietuvai misiją. Tam reikalingas rytdienos Seimo sprendimas- apsisprendimas ar tai agresija, ar tiesiog migrantųkrizė.

Na ir pats laikas Prezidentui bendrauti ne tik su ES pasienio vadais, bet ir su Europos politiniais lyderiais, sutelkiant ES atgrasymo galiąprieš Lukašenkos režimą. Tai yra pagalba, visa kita tik žodžiai.

Jei to nebus, beliks tikėtis, kad režimui kada nors nusibos mums siųsti migrantus.

Atgal