VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

07.27. Matau du kelius

Saulius Skvernelis
Šių savaičių įvykiai Lietuvos – Baltarusijos pasienyje bei Dieveniškėse ir Rūdninkuose suteikia idealią progą kelti neramumus ar kritikuoti valdančiuosius. Vis dėlto, jei norime iš šios sudėtingos situacijos išeiti be didelių nuostolių, turime susitelkti ir ieškoti skubių sprendimų. Ieškoti kaltųjų dėl klaidingų strateginių sprendimų ir elementariai negebančių atlikti savo užduočių paieškoms laiko dar tikrai turėsime. 
 
Šiandien turime pažvelgti situacijai drąsiai į akis ir ieškoti skubių sprendimų dar didesnio masto neramumų pasienyje užkardymui. Puikiai prisimenu, kaip man būnant vidaus reikalų ministru, Pietų Europos šalys taip pat nelegalios migracijos metu buvo paliktos vienos. Šiandien tą pačia situaciją turime Lietuvoje.
 
Matau du kelius. 
 
Pirmas ir mažiausiai tikėtinas kelias, vertinant Vyriausybės bei Prezidento deklaruojamas nuostatas, yra kalbėtis su Minsku tiesiogiai. Tačiau matant Minsko elgesį ir dingusius kontaktus, šiuo keliu mes nenueisime. 
 
Antras ir vienintelis šiandien realus kelias – ginti savo sieną. Jei jau kalbame apie hibridinį karą, privalome realiai ir užtikrinti sienos gynybą, tai koncertina yra tiesiog nesusipratimas. Ji nieko nesprendžia, ypač jei ją tiesiame tik propagandiniais tikslais. Turime įgyvendinti realius sprendimus – jei turime valią, mobilizuojame visus pajėgumus, remiamės ekstremalia situacija, o gal ir nepaprastąja padėtimi pasienyje. Suprantu, kad valdantieji, matydami ankstesnių Vyriausybių patirtį, to bijo. Bet čia reikia Vyriausybės lyderystės ir realių veiksmų, o ne 4 kilometrų vielos ritinių vardan nuotraukų. 
 
Šiandienos krizė yra galimybė priimti reikiamus sprendimus, siekiant kuo greičiau pilnai uždengti sieną su Baltarusija tiek fiziniais barjerais, tiek moderniomis techninėmis priemonėmis. Vyriausybė dar turi neišnaudotų priemonių ir tikrai galime sėsti prie bendro stalo ir ieškoti sprendimų, siekiant atgrasyti augantį ekonominių migrantų srautą. Šitoje vietoje prabangos politikuoti neturime. 
Raginu ir Vyriausybės atstovus išmokti kalbėtis su savivalda bei nelipinti šalies piliečiams kažkokių etikečių. Tai neproduktyvu ir pavojinga. Emocingiems pareiškimams ir nusikalbėjimams čia - ne vieta.
 
Turime nekelti tuščių vilčių mūsų piliečiams, kad visa tai baigsis greitai. Turėsime augančias socialines įtampas, perpildytas migrantų stovyklas ir vis didėjantį srautą melagienų. Papildžius tai įtampomis dėl dar vienos COVID-19 bangos bei nerandamų sprendimų ją suvaldyti, mes turėsime naujus ribojimus bei sprogstamą socialinį mišinį. Neramu, bet, panašu, kad ši Vyriausybė to pilnai nesupranta ir tam nėra pilnai pasiruošusi. 
 
Siūlau pradėti pokalbius su opozicija bei Respublikos Prezidentu dėl vieningų pozicijų, tarpusavio veiksmų derinimo. Jei jau giname savo sienas, tai bent tarpusavyje nesiriekime. Privalome siųsti vieningą žinutę tiek Baltarusijos režimui, tiek migrantams, kurie yra viliojami susimokėti milžiniškus pinigus dėl galimybės patekti į Lietuvą. Privalome sutarti ir parodyti aiškią valstybės poziciją.
 
Panašu, kad turėsime aktyvuoti ir Europos Sąjungos mechanizmus, skatinančius šalis nares pasidalyti našta, bet tai užtruks. Deja, pastaruoju nematau VRM vadovybės iniciatyvos sukviesti ES vidaus reikalų ir teisingumo ministrų į neeilinius posėdžius. Turime eskaluoti tą temą, kitaip bus per vėlu. Tokios politikų klaidos yra tiesiog per brangios. 
 
O dabar privalome imtis realių sprendimų. Savo pagalbą pažadu.
Atgal