VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

09.05. Valstybinės sienos pažeidėjai bus perkeliami į stovyklavietes

Artėjant žemai visus Lietuvos valstybinės sienos pažeidėjus iš laikinų apgyvendinimo vietų rengiamasi perkelti į stovyklavietes su šildomomis patalpomis ir visa reikalinga infrastruktūra. Pasienio užkardose ir savivaldybių patalpose – daugiausia mokyklose – iki spalio sienos pažeidėjų turėtų nelikti. Tokį įsibrovėlių apgyvendinimo planą patvirtino Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė kartu su socialinės apsaugos ir darbo viceministre Justina Jakštiene ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadove Kristina Meide apžiūrėjo baigiamą įrengti ir apgyvendinti stovyklavietę Medininkų Pasieniečių mokykloje, kur iš viso tilps 800 sienos pažeidėjų.

Perkeliant įsibrovėlius pirmenybė teikiamą šeimoms su mažamečiais vaikais, besilaukiančioms moterims, kitoms pažeidžiamoms grupėms – nepilnamečiams, neįgaliesiems, sergantiems. Visus sienos pažeidėjus iki spalio žadama perkelti arba į pastatus, arba į apšiltintus ir šildomus modulinius namelius, kur jiems bus užtikrintos bazinės gyvenimo sąlygos.

Pažeidėjams bazinės sąlygos, gyventojams – saugumas

Sienos pažeidėjų apgyvendinimo reikalams Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) įkurtas MURC (Mega užsieniečių registracijos centras), kuriam pavesta rūpintis visa pažeidėjų apgyvendinimo infrastruktūra ir administravimu. Pažeidžiamų grupių apgyvendinimu rūpinasi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Pabėgėlių priėmimo centras.

„Kai per trumpą laiką reikia surasti šiltą pastogę tūkstančiams žmonių – idealių sprendimų nėra. Baziniai apgyvendinimo poreikiai sienos pažeidėjams turi būti užtikrinti – nepaliksime jų žiemoti palapinėse. Juk tarp pažeidėjų yra mažamečių vaikų, besilaukiančių moterų.

Nameliai migrantams. vrm.lrv.lt nuotr.

Kartu turime užtikrinti, kad gyventojų bendruomenės, šalia kurių įkuriamos pažeidėjų stovyklavietės, jaustųsi saugios ir nekiltų nepatogumų ar kritinių situacijų.

Norėčiau padėkoti toms savivaldybėms, kurios iki šiol laikinai buvo priglaudusios valstybinės sienos pažeidėjus. Be tokios pagalbos nebūtume išsivertę. Tuo pačiu jau dabar galvojame apie sprendimus, jeigu pabėgėlių srautas netikėtai ir ženkliai išaugtų“, – teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

„Pažeidėjų apgyvendinimo vietose jau organizuojame būtiniausią socialinę pagalbą pažeidžiamiems sienos pažeidėjams: nėščioms moterims, skirtingo amžiaus vaikams, nelydimiems nepilnamečiams, neįgaliesiems. Pažeidžiamus pažeidėjus lankys mobilios specialistų komandos, bus siekiama atliepti jų būtinuosius ir specialiuosius poreikius“, – sako socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Iškels iš užkardų ir mokyklų

Labiausiai socialiai pažeidžiamos grupės – šeimos su mažais vaikais, besilaukiančios moterys – bus įkurdintos Pabėgėlių priėmimo centre Rukloje esančiame pastate ir modulinių namelių stovyklavietėje bei Vilniuje – uždaromuose nakvynės namuose Naujininkuose. Vaikams bus sudarytos sąlygos mokytis ir užsiimti įvairia veikla. Apgyvendinimu čia rūpinsis Pabėgėlių priėmimo centras.

Planuojama, kad Rukloje ir Vilniuje galėtų tilpti apie 900 sienos pažeidėjų iš pažeidžiamų grupių. Skaičiuojama, kad pusė visų sienos pažeidėjų – apie 2000 yra iš pažeidžiamų grupių.

Modulinių namelių stovyklavietė kyla Pasieniečių mokyklos Medininkuose teritorijoje, kur galės apsigyventi iki 800 sienos pažeidėjų. Taip pat plečiamos galimybės pažeidėjus apgyvendinti VSAT Užsieniečių registracijos centre Pabradėje – čia laikinai įrengtas palapines pakeis moduliniai nameliai. Čia iš viso atsiras 1000 vietų pažeidėjams.

Priimtas sprendimas sienos pažeidėjų stovyklavietei pritaikyti uždaromus Kybartų pataisos namus – uždaroje teritorijoje patalpose bei moduliniuose nameliuose padidinto saugumo sąlygomis bus apgyvendinti vieniši vyrai. Čia numatyta apie 800 vietų. Moduliniai nameliai palapines pakeis ir Rūdninkų stovyklavietėje, kur šiuo metu gyvena daugiau nei 700 žmonių.

Šiuo metu 16 pasienio užkardų bei 9 savivaldybių laikinai skirtose patalpose yra įkurdinti apie 1400 pažeidėjų. Rudenį jų čia neliks.

„Nevyriausybinių organizacijų savanoriai dirba visose stovyklavietėse. Iškelti šeimas su mažais vaikais iš palapinių dabar svarbiausias prioritetas. Matome akivaizdų valstybinės sienos pažeidėjų gyvenimo sąlygų pokytį per tuos du mėnesius, nuo tada kai pažeidėjų banga plūstelėjo į Lietuvą iki šiol. Dėkoju toms savivaldybėms, bendruomenėms, kurios iki šiol suteikė pagalbą apgyvendinant įsibrovėlius ir rūpinosi pagrindiniais jų poreikiais. Žmogiškumas – svarbiausia“, – sako Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė K. Meidė.

Spartina migracijos procedūras

Šiuo metu Migracijos departamentas yra gavęs beveik 2000 prieglobsčio prašymų iš sienos pažeidėjų, kurie neteisėtai kirto Lietuvos – Baltarusijos sieną. Apie 250 prieglobsčio prašymų yra baigti nagrinėti iš esmės – nė vienam prieglobstis suteiktas nebuvo. Dalis prieglobsčio prašytojų sprendimus apskundė teismui. Taip pat kelių dešimčių prieglobsčio prašymų nagrinėjimas nutrauktas migrantams pasiprašius galimybės grįžti į kilmės šalį savo noru.

Pažeidėjai stovyklavietėse gyvena tol, kol nagrinėjami jų prieglobsčio prašymai ir vykdomos kitos teisinės procedūros.

Jeigu nusprendžiama prieglobstį suteikti, pradedamas pažeidėjų integravimo procesas.

Priėmus sprendimą prieglobsčio nesuteikti arba jei pažeidėjai prieglobsčio neprašo, pradedamos išsiuntimo procedūros, bendraujama su kilmės šalies institucijomis. Jeigu sienos pažeidėjai nebendradarbiauja dėl grįžimo, procedūros gali užtrukti ilgiau nei pusę metų. Visą tą laiką pažeidėjai praleistų uždarose stovyklavietėse.

Sienos pažeidėjams siūloma ir savo noru grįžti į kilmės šalį. Tuomet procedūra – paprastesnė, o pažeidėjams suteikiama ir finansinė parama grįžimui.

Ruošiasi galimai migrantų bangai

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) yra sudariusi preliminarių sutarčių dėl modulinių namelių nuomos, jų priežiūros ir visų apgyvendinimo paslaugų, kurių užteks į Lietuvą iki šiol neteisėtai atvykusiems sienos pažeidėjams apgyvendinti.

Taip pat VSAT rengiasi iš naujo skelbti viešąjį pirkimą preliminarioms namelių nuomos, priežiūros ir apgyvendinimo paslaugų sutartims, jeigu sienos pažeidėjų srautas ženkliai išaugtų. Preliminarios sutartys reiškia, kad nameliai būtų nuomojami ir už paslaugas mokama tik pagal poreikį.

Vyriausybė taip pat toliau nagrinėja valstybei priklausančio nekilnojamojo turto sąrašą ir analizuoja, kur dar galėtų tikti laikinai įkurdinti sienos pažeidėjus, jeigu jų srautai išaugtų. Patalpų ieškoma nuolat – kalbamasi su kai kuriomis savivaldybėmis, kurios turi galimybių apgyvendinti sienos pažeidėjus, keli objektai yra rezerve.

 

 

Atgal