VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

09.15. Prezidentas: žydų gelbėtojų drąsa ir kilnumas yra įpareigojimas mums visiems

Rugsėjo 14-ąją, artėjant Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dienai, Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda Valstybės apdovanojimais pagerbė asmenis, gelbėjusius žydus nuo nacių genocido, ir įteikė Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius.

„Kiekvieną rugsėjį, minėdami Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną, pagerbiame per Antrąjį pasaulinį karą nužudytų Lietuvos piliečių žydų atminimą. Kartu pagerbiame ir žydų gelbėtojus – žmones, kurie drįso pasipriešinti okupaciniam režimui nepaisydami mirtino pavojaus sau ir savo šeimoms“, – apdovanojimų ceremonijoje sakė šalies vadovas. 

LR Prezidento kanceliarijos/Robertas Dačkus nuotr.

Prezidentas priminė, kad žydų gelbėtojai Lietuvoje veikė itin sudėtingomis sąlygomis – iš laikraščių puslapių sklido nuožmi antisemitinė agitacija, vyko masinės žydų žudynės, išdrįsę slapstyti pasmerktuosius ar priešintis okupaciniam režimui taip pat nesulaukdavo pasigailėjimo.

„Tačiau gelbėtojų drąsa ir žmogiškumas buvo stipresni už prievartą ir baimę: Jie išsaugojo gyvybes ir pratęsė gyvenimus. Jų kilnus pavyzdys drąsiai gali būti vadinamas didvyriškumo ir humanizmo etalonu“, – Valstybės apdovanojimų ceremonijoje sakė Prezidentas.

Prezidento dekretu Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiaus apdovanojimais buvo apdovanoti 37 asmenys. 

Gelbėtoja Kristina Kazlauskienė (Arvasevičiūtė) atvyko atsiimti apdovanojimo pati, kitiems apdovanojimus Prezidentas įteiks po mirties, juos atsiėmė artimieji.

Prezidento komunikacijos grupė

Atgal